humoreska

SVE PO SPISKU I PROPISU - VREMANDI

SVE PO SPISKU I POPISU


            Taja Tetreb, ugledni gost elitne namojlovačke kafančuge "Zapadni Moleban", najuren je sa Odeljenja za lečenje bolesti zavisnosti Kliničkog centra! Tablatoid "Seremo vam se na život", objavio je ekskluzivnu vest da se pacijent Tetreb - tokom hospitalizacije - više puta protivpravno i potajno  obeznanio medicinskim alkoholom 70%. Kao krunske dokaze, u posebno ilustrovanom dodatku, objavljene su porodične fotografije imenovanog, lični broj i adresa švalerke, veran prepis školskih ocena Tajine malodobne dece i njegovo stranačko opredeljenje, prilikom glasanja na prevremenim izborima.      
            Bio je to Tajin peti, jubilarni neuspešan tretman odvikavanja od alkohola, pa mu je Klinika  svečano uručila plaketu "Nek te leči mama!"  Kako je reč o čoveku, čije je obimno životno delo ubeleženo u višetomnu "Istoriju kafanske veresije", citiramo njegovu izjavu po povratku u mesto stalnog boravka - za šank "Zapadnog Molebana":
            - Mene da leči mama? Mene!? Da ih vidim šta bi radili da im na lečenje privedu namojlovačke političare! Šatro-izlečeni od levičarske orijentacije - zaneli bi udesno. Oni iz centra šaltuju se u  ekscentrike. Ratosiljani nacionalizma - odskakuću u internacionalizam. Oslobode ih  marksizma - navuku se na revizionizam. Juče zeleni - sutra šareni! A po završetku lečenja - pravac u zdravu koaliciju!  More, njih neće izlečiti ni ludara, ni mama, ni tata!
            Drug-traksler Fuštić, na sva četiri pogonska točka istorije, piči u rikverc:
            - Dok smo bili na vlasti - znao se red! I iglu, i lokomotivu predali smo u ruke samoupravljača. Kad smo suštinske društvene faktore poverili širokim narodnim masama, normalno je da im - uz krpljenje i tandrkanje - turimo i politički. Nađite mi svesnog faktora samoupravnog društva, koji je pomislio na alkohol, obuzet fircanjem i nabijanjem kompresije kazana parnjače za u  svetlu budućnost! Drugovi i drugarice, kapitalizam je koruptivno privatizovao politiku iz narodnih ruku! Ostali smo bez nje, bez igle, lokomotive, tandrkanja i fircanja i svi đuture - razočarani i dokoni - poljubili šank.
            Šankerica i referentica za javne odnošaje u kafančugi i uz njenu dvorišnu tarabu - Bela Marinela, pokušava da ovlada  ručicom menjača Fuštićevog istorijskog četvorotočkaša:
            - Drug-traksler, zar vam nije radenička duša pocepata, kad vidite đačke svedočbe Tajine dece sas mlogo kecova? Strukovno je obnjasnito da  alkosi, drogoši, kocoši i oni što grickaju nokte, prvo dovedu do upropastitosti ličnog sebe, a ondak i do rasturitosti porodice zbog ukora razrednog starešine i ponavljatosti razreda.
            Teza gospodina Tetreba o težini oboljenja zavisnosti političara od politike i Marinelina o pogubnom uticaju zavisnika na svoje zdravlje i zdravlje porodice, rezultirale su besedom Zaratustre Kalafatovića, višeg instruktora svekolikog kafanskog ološa, koji ovako govoraše:
            - Dame i gospodo! U socio-psihijatrijskoj studiji "Krk u bulju - kroz ludačku košulju",  analizirao sam - u sitna crevca - bolesnu zavisnost namojlovačkih političara od politike i posledice na njihovo zdravlje i zdravlje njihovih porodica. Hvala Bogu - oni su dobro  i svakim danom u sve boljem zdravstvenom i materijalnom položaju. Međutim, njihova bolesna zavisnost od bavljenja politikom, izazvala je sveopštu epidemiju u Gornjem Namojlovcu. Narod masovno kunja, kenjka i kukumavči. Da je Marks živ, ne bi više tvrdio za religiju,  već za politiku da je opijum za narod. Namojlovački političari-zavisnici dokazali su da njihovo oboljenje  narkotički deluje na narod. No, kucnimo u drvo! Nisu sve lađe potonule! Ima nade! Kad su političari i njihove porodice zdravi-zdravcijati i pošto su im funkcije bubrega  očuvane u loju, budite uvereni da će ispuniti bar jedno svoje obećanje: izgradiće klinike sa kapacitetima dovoljnim za smeštaj i medicinski tretman celog naroda, sve po spisku i broju sa poslednjeg popisa stanovništva. 

VREMANDI   
              

                  

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.