humor

VREMANDI - SUFICIT TRAŽNJE

SUFICIT TRAŽNJE

            "Pokažite mi zemlju, koja je za samo dve godine, uspela da spusti budžetski deficit sa 8% na 2% BDP-a. Ko mi takvu zemlju pokaže, vodim ga na večeru."
            Suficit izjava Šace MaliVuka, namojlovačkog premijera,  stalna je tačka dnevnog reda na analitičkim seansama pri kafančugi "Zapadni Moleban". Citirana izjava izazvala je, ujedno, suficit živog interesovanja, najverovatnije zbog šanse da neko od prisutnih, prstom ubode u traženu zemlju i - posle hroničnog deficita u ishrani - konačno - večera. Prvi je reagovao gospodin Taja Tetreb:
            - Ako je zemlja u pitanju - koju da pokažem!? Onu pod muškatlovima u kafanskom izlogu, ili  onu na namojlovačkom groblju? Ako je ovo drugo tačno, tad bih bio zainteresovan da mi neko rastumači: zašto je smanjenje deficita u budžetu, izazvalo suficit tražnje parcela na namojlovačkom groblju? Ko mi tačno odgovori - dobija meze na šestonedeljom parastosu za pokoj moje deficitarne duše.
            Prisutni su, uz vidljivo gađenje, odbili da učestvuju u Tajinom prepucavanju oko zanemarljive razlike između  termina "zemlja" i "država".
            Suvaja Prdar, vlasnik kafančuge,  mali privrednik i veliki serator, koji je aminovao politiku svih kneževa, kraljeva, maršala i državnika od dolaska starih Slovena na Balkan, svesrdno podržava namojlovačkog premijera:
            - Da nije Šace MaliVuka, ekonomska politika - zasnovana na stalnom rastu budžetskog deficita - surduknula bi nas pravo u bukagije dužničkog ropstva! Toliko od mene,  koji - s rukom na srcu, prepunom suficita sreće - pošteno priznaje: hvala  nebesima što smo Namojlovac, i ja - stali  na noge junačke!
            Drug-traksler Fuštić, ipak dovodi u pitanje stabilnost Suvajinih donjih esktremiteta:
            - Samo polako, barabo profiterska! Neki mediji (naravski - neprijateljski!) osporavaju namojlovački svetski rekord... Ne brigešaj! Ako Namojlovac i ne uleti kod Ginisa zbog smanjenja budžetskog deficita - eto mu Šace MaliVuka! Neka mi neko pokaže zemlju (pardon, Tajo: državu!) u kojoj je premijer dokazao da su ministri - suficit! Uzeo je pod svoje sve ministarske resore, pa čak i poslove odnosa sa javnošću? Kakav Ginis! Ima da uleti u istoriju kroz dvokrilna vrata!
            Pošto su Suvaja i Taja zapretili nastavkom dijaloga, primenom suficita kafanskog inventara zbog deficita verbalnih argumenata, morao se za reč javiti gospodin Zaratustra Kalafatović, viši instruktor svekolikog kafanskog ološa:
            - Recimo istinu, koju priznaje domaća, ali i strana stručna javnost. Namojlovački budžetski deficit smanjen je i tome se mora odati dužno priznanje. Međutim, potrebno je biti preciziniji. Budžetski deficit sa 8% smanjen je na 2% BDP-a (bruto domaćeg proizvoda), zahvaljujući povećanju deficita u NKBN (neto kućnom budžetu Namojlovačana). To istovremeno pruža odgovor na upit Taje Tetreba o uzrocima suficita tražnje parcela za uzemljenje Namojlovčana.

VREMANDI  

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.