humor

ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО? - КОЛУМНА МИОДРАГА ТАСИЋА


             Шта би било, кад би било?

Резултат слика за знак питања

   Овде није реч о телевизијској дечјој серији која се приказивала пре тридесетак година. Нас интересује наша свакидашњица, премда и она добрим делом личи на детињарију. То јест, личила би, да није помало горка и сурова.
    Елем, шта је писац хтео да каже? У питању је несклад између оног више пута реченог, и стварног, дакле, онога што видимо и осећамо. Порасла запосленост становништва у држави! Од 2012. - до 2017, тврде неки, стотинама и хиљадама пута поновише, запосленост порасла за 20%! Резултат којим би се  поносио Јапан, кад би Јапан имао уопште незапослене људе, а неће Србија. Ајде што се полази од фамозне 2012. године. Ништа чудно. Изгледа да Србија потиче од баш те године. Некада се време бројало од партизанске победе у рату. Пре тога од ослобођења и уједињења. Још раније од Карађорђа, потом од Милоша. И све тако. Србија почиње од дана ступања нове власти. Све претходно није било добро и зато га и не рачунамо!
   Већи проблем је у чињеници да је за ових пет срећних и берићетних по Србију година стандард порастао само за бедних 6%! Економски стручњаци уверавају да такав незнатни раст БДП-а не може дати раст запослености од 20 посто. Реално би било да је обрнуто. БДП скочио за 20 поена, а запослено 6 процената нове радне снаге. Неко није искрен или је незналица?
   Идемо даље. Свакодневно смо "бомбардовани"  информацијама о пређашњим властима као лоповској дружини, криминалцима, уништитељима државе и слично. По томе би садашња власт представљала потпуну супротност. Оно је све било црно, а ово сада, бело. Али, што девојци срећу квари, у садашњој власти много је оних који су били на власти и код тих лопова! Били су ту негде при врху и две-три деценије уназад. Па како сад ти постадоше наједном поштени, а седели с лоповима? Као министри, потпредседници, водили велике фирме, одлучивали? Нешто ту не штима. Изгледа да није труло само у држави Данској!
    Моја маленкост не разуме језичке термине попут унутрашњег дијалога. Мислио сам да се дијалог води између две особе. Ово унутрашњи би можда био разговор некога ко има евентуално становника у глави? Па онда човек води дијалог с тим подстанаром! Може бити! Ипак, све то невидљиво за јавност може имати погубне последице. Треба избегавати овакве личности. Најбоље би било да дилему разреши неко од "преко" 1.000 јавних делатника који су листом подржали најбоље за Београд. Нисам пажљиво прочитао списак, само се надам да међу њима има и неки лингвиста. Ако има, онда да појасни оно о унутрашњем дијалогу. Није без значаја. Можда тај дијалог донесе судбоносна решења за овај народ. Такође би исти језички експерт морао да објасни да ли листа одабраних броји преко  или можда више од хиљаду? До сада сам мислио да нешто може бити преко Дунава, преко Авале, а листа може имати више. Међутим, ако сви јавни сервиси небројено пута усреће гледаоце пропагандном рекламом са већ помињаном листом "преко" хиљаду јавних личности које подржавају најбоље за Београд, онда ваљда сумње нема! 
Мож' да бидне, ал' не мора да значи! Да цитирамо Николу Пашића! Да, треба се сетити Николе Пашића. Као и Немање, Милутина, Душана, Милоша, Михаила... Србин мора бити поносан на своје славне државнике. А данас? Шта је данас остало од Србије? Мора да је исто тако славно кад га оволико хвале и величају!

Миодраг Тасић

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.