humor

POLITIČKI MAZOHIZAM - ŽIVOJIN DENČIĆ

POLITIČKI MAZOHIZAM

Politički mazohizam jeste izopačenost političara kod koga su politički život i opštenje uopšte skopčani sa trpljenjem psihičkih i fizičkih poniženja i bolova od političkog vođe, bilo kod heteroseksualnih ili homoseksualnih političara.
Mazohističke osobe koje su ušle u politiku po pravilu odlikuju se senzitivnošću, često osetljivošću, katkad kolebljivošću, servinošću, potčinjavanjem, poslušnošću, trpeljivošću i tome slično.
Suštinsko u političkom mazohizmu je, na prvom mestu i u većini slučajeva, zadovoljstvo pri trpljenju fizičkih bolova. Psihički mazohista nalazi zadovoljstvo kad ga vređaju, klevetaju, zastrašuju, užasavaju, gade, kad se ponižava u političkom radu, kod političkog vođe može da služi kao pas ili konj i tako dalje, da mu se u političkom životu  podvlasti, da dozvoli ograničavanje svoje slobode. Politički mazohist nalazi zadovoljstvo i kad ga politički vođa šamara, jaši, gazi ili prlja mokraćom. Takođe postoje i raznovrsni načini samomučenja. Politička koalicija je moguća samo kada je jedan političar sadist a drugi mazohist.
Navodimo slučaj mazohističkog samomučenja u samim vrhovima vlasti. Kada je poljski kralj Jan Sobjeski porazio kod Beča velikog vezira Kara Mustafu i tako oslobodio Beč od turske opsade, došlo je do svečanog susreta između njega i habsburškog cara Leopolda. Palatin (vicekralj) Poljske pao je tada ničice pred cara i pokušao da mu poljubi čizme, ali je to tako razbesnilo Sobjeskog da je nasrnuo na palatina, silom ga digao na noge i doviknuo mu: „Palatin! Point de bassesse!“
Reč bassesse  ima mnogo značenja – pa može značiti niskost, vulgarnost, podložnost, prostotu, sluganstvo, podmuklost ili, pak, može označavati kakav niski, ružni, nedostojni ili podmukli čin. Međutim, reč kojom ćemo najvernije prevesti ono što je  zapravo hteo reći Jan Sobjeski jeste – servilnost.
Servilnost potiče od latinske reči servus, koja znači sluga. U zemljama Zapadne Evrope bilo je malo gospodara koji su tražili od svojih slugu ili onih što su im bili podređeni da im ljube ili ližu čizme. Ni snažan vetar demoktatije nije uspeo da uništi servilnost sve do danas, ali je ona samo preobičena u drugu odeću i bez zahteva vlastodržaca da im podređeni ljube ili ližu čizmu. Poprimio je moderne oblike čak i u zemljama Zapadne Evrope.
Servilnost, ulizivanje, poltronstvo, samoponižavanje pred moćnicima – sve su to pojave koje postoje vekovima, a sve su pre negoli neobične i retke. Tu zapravo glupost radi na dva razboja: kao glupost vladara i kao glupost njihovih podanika sve do danas. Možda je baš servilnost, kao poseban vid političkog mazohizma prekidala divan san o svetskom miru koji se dosad nije ostvario.


Živojin Denčić

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.