Internacionalni časopis za humor i satiru Šipak

POLITIČKI ČUDACI - ŽIVOJIN DENČIĆ



Živojin Denčić
POLITIČKA PSIHOPATOLOGIJA
POLITIČKI ČUDACI


„Samo iza vas, plemeniti gospodine! 
Sve drži ceremonija - Selden


Politički čudaci, kao i ostali parafreni psihopati, opsednuti su sopstvenim ili prihvaćenim političkim prevalentnim idejama; oni žive u službi te političke prevalentne ideje, ali nisu u stanju da se aktivno bore za njeno ostvarenje zbog slabe političke volje, nepogodnog, neživahnog temperamenta; oni su pasivni i povučeni političari.
Struktura političkog čudaka je karakteristična po nagonima, koji su nastrani; odbrambeni; ekspanzivne težnje – nerazvijene; motivi delatnosti su egoistični ili egocentrični. Raspoloženje im je pretežno neprijatno, a samo povremeno može ih obuzeti euforično raspoloženje, ekstaza, blaženstvo, vidovitost. Politički čudaci mogu biti uzbudljivi, razdražljivi, naprasiti, ali takođe i ravnodušni, tromi i utrnuli; često su mrzovoljno-zlovoljni, praznodušni, plašljivi, preosetljivi, i spontano i reaktivno čudljivi. Raznovrsnosti temperamenta i često rđavo, neprijatno raspoloženje produkuju tome da iz tišine, iz namćorluka nastupi kod njih plahovitost, afekt gneva, jarosti, a katkad i afekat straha sa kočenjem i naknadnim potpunim povlačenjem.
Volja je kod političkih čudaka slaba ili kolebljiva, takođe i povodljiva, a skoro svaka strast može opsesti političkog čudaka, i on će se njome baviti mnogo godina, bilo do smrti ili do nekog psihičkog preloma, kad će ga posetiti nova strast. Inteligencija im je prosečna, češće jednostavno natprosečna ili potprosečna.
U literturi su opisani kao narodni usrećitelji, apostoli; u vojsci neće da prime oružje; u službi neće da prime izvesnu određenu dužnost. Ove pasivne političke čudake nalazimo u raznovrsnim nijansama, što zavisi kako od njihove psihofizičke konstitucije tako, donekle, i od spoljnih prilika u kojima se razvijaju i žive.
Od političkih čudaka pomenućemo ovde najpoznatije. Tajanstveni čudaci upadljivi su svojom egocentričnošću i sujetom odnosno težnjom da budu uvaženi, poštovani, od svih cenjeni i priznati, a uz to su, pored sveg prepodobnog ponašanja i propovedanja, vrlo često zlopamtila, osvetoljubivi i bez saosećanja za patnju drugih. Fanatični su za svoju prevalentnu ideju i fanatično glume ulogu zamišljenog ideala. Čudaci gunđala predstavljaju nastrane političare koji se zbog svake sitnice, zbog ma kakavog događaja nalaze povređeni, poniženi, okrnjeni u nečemu, u nekom pravu ili nepriznavanjem zasluga, pa zbog toga, nezadovoljni, stalno gunđaju, iza leđa zvocaju, klevetaju, ocrnjujući ugled čas jednog, čas drugog umišljenog političkog neprijatelja. Preterano pedantni politički čudaci su senzitivni, spontano i reaktivno ćudljivi, s primesama mrzovoljnosti i strašljivosti. Oni često ostaju bezopasni sve dotle dok ih izvesni predstavnici vlasti ne otpočnu uznemiravati i goniti. Tada, pak, fanatično stupaju u odbranu svojih prevalentnih ideja i deluju kao paranoici. Naročito u zrelim godinama „stare frajle“ i „stari momci“ očituju kroz preteranu pedanteriju razne vrste nepoverenja, bojazan da će se nekim neredom okrnjiti njihova prava, ugled i dostojanstvo. Et cetera! I tako dalje!


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.