događaji

URUČENA NAGRADA "RADOJE DOMANOVIĆ"

BEOGRAD, 17. februara (Tanjug) - Nagrada "Radoje Domanović" za 2014. i 2015. godinu za životno delo danas je uručena Zoranu Rankiću i prof. dr Miroslavu Egeriću, dok je Specijalna nagrada za doprinos satiri uručena prof. dr Ratku Božoviću.
Nagrada za najbolju satiričnu knjigu u 2014. godini dodeljena je Bojanu Ljubenoviću za delo "Pisma iz Srbije", a najbolja knjiga u 2015. je "Daće Bog, ako Bog da" Zorana T. Popovića.
Nagrada koju dodeljuju Fond "Radoje Domanović" i Udruženje književnika Srbije, uručena je danas laureatima u velikoj sali UKS-a.
O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Radoslav Tilger, Slobodan Simić i Aleksandar Čotrić.
Predsednik UKS-a i žirija, Andrić rekao je da je nagrada simbolična i meri se značajem nagrađenih dela, koja su "već ugrađena u našu kulturu".
Andrić je objasnio da su gledali da priznanje dobiju ljudi koji neguju duh humora i satire Radoja Domanovića, ocenivši da satira "čisti od otrova svakodnevnice".
Kao obrazloženje odluke žirija da nagrada za životno delo u 2014. godini pripadne Egeriću, Vitezović je pročitao svoj tekst objavljen u "Letopisu" Matice srpske u kome podseća da je Egerić sastavio prvu Antologiju savremene srpske satire (SKZ, 1970), okarakterisavši je kao "prvi satirični kamen mudrosti".
On je istakao da je to bila "prevratnička antologija, prvo seme demokratije, prva antologija slobode", nazvavši satirični aforizam "buntom", koji je poslednje dve decenije, podržan Egerićevom antologijim, postao fenomen.
Žiri je konstatovao da je drugi dobitnik nagrade za životno delo, Rankić, "čovek sa dušom pesnika i satiričar sa oštrim umom", autor na hiljade aforizama, shvaćenih u pravom smislu te reči kao kratke filozofske misli.
"Mnogi aforističari koji misle da je aforizam vic, trebalo bi da se ugledaju na njega, mada je teško dostići Zorana Rankića", ocenio je žiri.
Najveća vrednost knjige Bojana Ljubenovića, prema oceni žirija, je "izuzetno oštro autorovo kritičko oko".
"U Ljubenovićevoj satiri sve je ogoljeno i osvetljeno sa svih strana. Sve naše mistifikacije i predrasude, svakojake zablude, neistine, besmislice i gluposti, obasjane su neumoljivim svetlom kritičke realnosti, koja upravo u sudaru sa svima njima pravi onaj efekat paradoksa koji često prerasta u humor, a povremeno u onaj opori nelagodni grč u stomaku, kojim se odlikuje doživljavanje prave satire", navedeno je u obrazloženju.
Čotrić je rekao da je na konkurs za nagradu "Radoje Domanović" stiglo 70 naslova objavljenih tokom prethodne dve godine i primetio u ime žirija da laureat Zoran Popović već 30 godina radi na učvršćivanju aforizma kao književne vrste.
"U njegovim aforizmima dominira logika apsurda, duh ironije, nemilosrdna satira i cinični smeh koji nikom ništa ne oprašta, jezgrovitost bez preteranog mudrovanja. Reč je o autoru koji ume, takoreći, ni iz čega da napravi bravurozni aforizam", istakao je Čotrić.
Za književno-teorijski doprinos srpskoj satiri Specijalna nagrada dodeljena je Ratku Božoviću, koji je u sedam knjiga esejistički tumačio stvaralaštvo 49 satiričara sa Balkana.
"Može se reći da je satiričar uspeo tek kada profesor Božović o njemu napiše tekst. Ponekad se stiče utisak da je za afirmaciju i popularizaciju srpske satire on uradio više nego i sami srpski satiričari", ocenio je žiri.
Božović je rekao da je 1989. došao na ideju da se bavi satiričarima koji su jedini bili "slobodna gerila" i kao takvi su ga "lečili od stresa i depresije". "Dok je prisutna satira, prisutna je i sloboda", naglasio je Božović.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.