ako bog da

POPOVIĆ: ZA DOBRU SATIRU UVEK IMA JOŠ BOLJE PUBLIKE

INTERVJU ZA „ŠIPAK“ SA ZORANOM T. POPOVIĆEM, LAUREATOM „DOMANOVIĆEVE“ I „BAKOVE“ NAGRADE


Možda će zvučati stereotipno, ali u osnovi svega je rad, i onaj stvaralački satirični nerv koji vas tera da svakodnevno godinama radite, zapisujete i glačate svoje aforizme sve dok ne budete zadovoljni onim što ste uradili i dok vi i oni koji prate vaš rad ne ocenite da su oni na jednom visokom književnom nivou i zaslužuju da se nađu u koricama knjige. Naravno, potrebno je imati i zrnce talenta, koje ako uspete da razvijete pomaže da postanete jedna gromada od aforističara.

Zoran T. Popović prima nagradu "BAK-a", od Dušana Puače


Šipak: Gospodine Popoviću, nedavno ste Vi i Vaša najnovija knjiga aforizama „Daće bog, ako bog da“, koja je objavljena krajem prošle godine i za koju ste već osvojili „Domanovićevu nagradu“, osvojili nagradu „Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju knjigu satire“ , kakav je osećaj kada osvojite dva tako velika priznanja u tako malom vremenskom roku?

Popović: Nisu mi ovo prve nagrade, ali je osećaj ipak fantastičan. Posle par dana blage euforije, opet sam čvrsto na zemlji i ponovo radim kao da se ništa nije desilo i zapisujem svakodnevno nove aforizme za neku buduću knjigu. Nagrade sam prihvatio kao nešto što je došlo posle jednog ozbiljnog petogodišnjeg književnog rada, koliko mi je bilo potrebno da isklešem zbirku“Daće Bog, ako Bog da“, koja je sad mogu da kažem naišla na izvanredan prijem kod kolega, kritike i ono što me najviše raduje, publike. Izgleda da je prošle godine Bog bio na mojoj strani! Gde god sam do sad promovisao novu knjigu publika je reagovala burno, književne večeri su bile izuzetno posećene i interaktivne, a posebno me raduje što je na njima bilo puno mladih ljudi. Pokazalo se da za dobru satiru uvek ima još bolje publike.

Šipak: Možete li nam otkriti tajnu uspeha ove knjige?

Naslovnu stranu knjige uradio je Nikola Dragaš iz Pančeva
Popović: Nema nikakve posebne tajne uspeha ove knjige ili neke čarobne formule. Možda će zvučati stereotipno, ali u osnovi svega je rad, i onaj stvaralački satirični nerv koji vas tera da svakodnevno godinama radite, zapisujete i glačate svoje aforizme sve dok ne budete zadovoljni onim što ste uradili i dok vi i oni koji prate vaš rad ne ocenite da su oni na jednom visokom književnom nivou i zaslužuju da se nađu u koricama knjige. Naravno, potrebno je imati i zrnce talenta, koje ako uspete da razvijete pomaže da postanete jedna gromada od aforističara. To sam kao mlad pisac, naučio od velikana naše satire i već decenijama, sad smem da kažem uspešno koristim taj „recept“.


Šipak: Za Vas i za Vaše aforizme, gospodin Aleksandar Baljak (koji je odabrao aforizme za knjigu) je na promociji u Pančevu izjavio da ste jedan od najboljih u istoriji srpske satire, koji su Vaši planovi za budućnost?

Popović: Izuzetno mi prija ovaj kompliment jer dolazi od autora koji već tri decenije zauzima vodeće mesto u srpskoj i balkanskoj satiri i moram da kažem da je on jedan od književnika koji su najzaslužniji što sam se ja „inficirao“ aforizmom. Uporedo sa novom zbirkom koju već radim, završio sam knjigu mojih aforizama na nemačkom jeziku. Moji planovi za budućnost su prodor u  Evropu i svet, i mislim da naš aforizam odavno to svojim kvalitetom zaslužuje i da ćemo jednim ozbiljnim pristupom i kvalitetnim prevodima, dokazati da naš aforizam prednjači u Evropi, u šta ja uopšte ne sumnjam.

Šipak: Svoju knjigu ste promovisali širom Vojvodine, posetili ste čak i pančevačke srednje škole, možete li nam reći kakve su rekacije đaka i nastavnika, pokazuju li učenici zainteresovanost za čitanje, ali i pisanje aforizama, ima li srpska satira budućnost?

Popović: Promocije knjige su do sada bile izuzetno uspešne i posećene, kao što sam i na samom početku intervjua rekao, a zainteresovanost za čitanje i pisanje satire je u usponu, s tim što se mora reći da mladi danas ipak najviše prate književnost uopšte, a naravno i satiru preko različitih društvenih mreža. Zbog toga su dosta čitani elektronski časopisi i sajtovi koji prezentuju aforizme i satiru  kao književni rod.

Šipak: Već pet godina zaredom organizujete festival humora i satire pod nazivom „Žaoka“, ali i „Malu žaoku“, koja je namenjena osnovcima, možete nam nešto više reći o tom Festivalu, ali i o tome da li bi trebalo da se aforizmi za decu uvrste u nastavni plan i program?

Popović: Kao idejni tvorac i osnivač Festivala humora i satire“Žaoka“ koji će se ove godine po šesti put održati u Kačarevu u organizaciji tamošnjeg Doma kulture, moram da kažem da sam izuzetno zadovoljan kako on neprestano raste i već zauzima značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije. Nema gotovo nijednog kvalitetnog satiričara iz Srbije i regiona koji na njemu već nije bio gost. Festival je međunarodnog i   pozivnog karaktera, i jedini kriterijum je kvalitet autora, što smo sudeći po imenima koja su do sad učestvovala na festivalu uspeli da održimo na jednom visokom nivou. Posebna vrednost festivala koji mi nazivamo „Mala žaoka“, je dan koji je posvećen kratkoj satiričnoj formi za decu, i druženje naših poznatih satiričara sa mladima se pokazalo kao pun pogodak. Ovo je samo jedan od načina da se satira približi deci i nadam se dobije blagoslov od onih koji o tome odlučuju da jednog dana uđe u nastavne planove i programe, što ona svojim kvalitetom zaslužuje.U okviru festivala raspisuje se i nagradni konkurs za najbolju karikaturu i najbolji aforizam, tako da deca nisu samo publika veći i aktivni učesnici događaja. I ove godine je planirano da festival bude održan poslednjeg vikenda u oktobru mesecu.




Rođen je 1957. godine u Somboru. Živi i radi u Pančevu.   Do sada je objavio osam zbirki aforizama:
-„Organizovano rasulo“  (1994)
-„Kad porastem biću veliki“, aforizmi za decu (1997)
-„Periodični obračun“ (1999)
-„Aforizmi i druge priče“ (2002)
-„Spojeni sudovi“ (2004)
-„Kad porastem biću veliki, aforizmi za decu (2005)
      (drugo dopunjeno i prošireno izdanje)
-„Odabrani aforizmi“ (2009)
-„Glavom bez obzira“ (2010)
-„Daće Bog, ako Bog da“(2015)
Dobitnik je prve nagrade na Prvom jugoslovenskom festivalu aforizama, 1990.godine u Prijedoru.
Za knjigu aforizama „Periodični obračun“ 1999.godine,dobio je nagradu“Dragiša Kašiković“, nagradu „Radoje Domanović“ i nagradu Gradske biblioteke Pančevo.
Dobitnik je i nagrade „Đorđe Fišer“ 2001.godine koju dodeljuje „Društvo književnika Vojvodine“. Dobitnik je i priznanja“Nosorog prvog reda“za vrhunska ostvarenja u satiri za 2002.godinu  (Republika Srpska). Osvajač je prvih nagrada za aforizme na međunarodnim festivalima u Danilovgradu i Šapcu (Čivijada) 2010.godine i Čajetini 2011.god. Dobitnik je nagrade „Jovan Hadži – Kostić“ 2011.god.
Zastupljen je u više domaćih i stranih antologija i zbornika satire. Dobitnik je Novembarske nagrade grada Pančeva 2011. godine u oblasti kulture, a ovogodišnji je laureat velikog svetskog priznanja Fondacije „Naji Najman“ za ukupan kreativni doprinos svetskoj satiri. Po drugi put je dobio nagradu „Radoje Domanović“ za najbolju knjigu satire u 2015. godini. Za najbolju knjigu aforizama na srpskom govornom području u 2015. godini dobio je i nagradu BAK-a (Beogradski aforističarski krug).
Prevođen je na mnoge strane jezike : engleski, poljski, ruski, španski, bugarski, makedonski, nemački, rumunski, slovenački...
Član je „Udruženja književnika Srbije“ , „ Beogradskog aforističarskog kruga „(BAK),„Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančevo“.

Razgovor vodio: Igor Braca Damnjanović DIB

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.