dogadjaji

PREMINUO SATIRIČAR MILAN BEŠTIĆ


Milan Beštić (1952-2016)


Beograd, 30. mart - Milan Beštić, istaknuti satiričar, član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga preminuo je juče u Beogradu u 64. godini.
Beštić je rođen 1952. godine u Beogradu. Prvu knjigu aforizama „Cvrčak svira himnu“ objavio je 1990. godine, a zatim još pet knjiga ove kratke forme, uključujući i poslednju pod naslovom „Posle ćutanja“ 2014. godine. Beštić je i autor dve knjige satiričnih priča „Gramatika u tramvaju“ u „Dom je tamo gde je ragastov“. Zastupljen je u nekoliko domaćih i stranih antologija, a aforizmi su mu prevođeni na ruski, bugarski, engleski, rumunski, poljski, slovenački, nemački, italijanski, mađarski i španski jezik. Neki od njegovih aforizama postali su opštepoznati i prihvaćeni, poput izreka i narodnih poslovica („Hipohondar je izlečen. Razboleo se.“; „U našoj banci vaš ulog je siguran. Ni vi ga ne možete podići.“; „Narod bez reči je karikatura.“; „Stari režim je mrtav, ali je novom zaveštao organe.“ „Srbi su još u srednjem veku jeli zlatnim kašikama, a i danas bi da imaju šta.“)
Milan Beštić se poslednjih godina uspešno bavio dizajnom i opremanjem knjiga. Kolege i prijatelji pamtiće ga i kao vrsnog znalca aforističarske produkcije u Srbiji i regionu i uspešnog recenzenta zbirki aforizama. Bio je saradnik mesečnog časopisa za satiru „Etna“ i satiričnih rubrika u „Politici“, „Novostima“, „NIN“-u, „Studentu“, „Omladinskim novinama“, „Književnoj reči“...
Pored ostalih, dobio je priznanja „Dragiša Kašiković“ i „Jovan Hadži-Kostić“.

UDRUŽENjE KNJIŽEVNIKA SRBIJE

Sekcija satiričara

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.