ćutanje

KRČANJE (DIBOVA KOLUMNA) - (JOŠ) JEDAN MANDAT ĆUTNJE

(JOŠ) JEDAN MANDAT ĆUTNJE


U početku beše reč. I bi svetlost. I bi dan. A onda bog stvori čoveka po svom liku i posla na njega poplavu. To je biblijska verzija.

Naša verzija je nešto drugačija. U početku beše poplava. I bi vođa. I bi mrak. A onda od naroda vođa napravi majmune. I bejahu dve reči: „Tišina tamo“! To su dve reči koje su stvorile vrlo novi svet Srbije. Od tada svi ministri zanemeše i u toku svojih mandata ni reč ne rekoše. Za reč su se javljali vođi najpre podignuvši tri, pardon, dva prsta. Tek onda su mogli nešto reći. Kako je ispadalo, uvek nešto pogrešno, od vazduplohova preko Vivaldija do „onoga što ima ono napred“... Veoma napredno, akademski, takoreći. A akademici ćute. Da li su pametniji kada ćute ili im je sve potaman, ostaje da se čuje i vidi. Izgleda da njima ne smetaju lažne diplome i plagirani radovi ministara, ni to što se ti isti radovi prodaju na kilo na pijacama. Ćute i prave se pametni.

„Ćutanje je zlato.“, kaže naš narod, naročito ako se popneš na leđa tom narodu i na njegovoj muci zarađuješ platu. Da je jedna, bilo bi i dobro. Pojedinci ih imaju po nekoliko, guverner banke ima petsto hiljada dinara mesečno plus ostale privilegije i svi ćute, svima lepo. Narod neka radi za 20 000 od danas do sutra, bez dana odmora ili neka ne radi uopšte. Ovo je demokratija, može da bira. A može i da ćuti, ako hoće. Ako neće, može da peva ili da se svađa, pevačkih šoova i rijalitija nikad više. Eto, uhlebljenja.

A onda dođoše izbori, još jedni u nizu, parole i laži spremni, ali i narod, onaj narod koji ceo život ćuti, sada još više to radi. Da bi bolje mogao da čuje predizborna obećanja. Valjda se mora u nešto verovati. Od boga su digli ruke, valja verovati političarima, jer oni drže nož i pogaču u svojim rukama. Možda udele i neku mrvicu. Narodu dosta. Hleba i cigara. Ćuti i puši. A oni što viču da su gladni, njima je vođa zapušio usta pred izbore. Besplatnim sendvičima. Kao i svima onima koji se voze autobusima i kombijima. Zato, ne ulazite u njih, barem dok ne prođu izbori. Bolje da vas maltretira kontrola, nego oni. Ipak, narod se može zavarati i umiriti, gladna creva ne mogu. Krče i neće da ćute. Ipak, na ove izbore treba da izađu oni koji su siti svega, da im olovka ne bi zadrhtala. Mogli bi opet da zaokruže iste, a skoro su svi isti i već viđeni. U svakom slučaju, kod naroda će uvek tako biti, jedni će u ponoć pevati, drugi plakati. A posle zauzimanja pozicija, narodu ostaje da ćuti i trpi...


(P.S. Dopisano posle izbora): Još četiri godine. Zato, ni reč da nisam čuo! Dali ste glas!

Igor Braca Damnjanović DIB

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.