Delčevo

ОБЈАВЉЕНА КЊИГА МАКЕДОНСКОГ АФОРИСТИЧАРА ВИТОМИРА ДОЛИНСКОГ "КРЕМАТОРИУМ ЗА БЕСМРТНИ"




Данас је из штампе изашла књига афоризама „Крематоријум за бесмртне познатог македонског публицисте, песника и сатиричара Витомира Долинског.
„Крематоријум за бесмртне   представља хипер реалну, а у исто време и надреалну говорну представу скапоцене урне направљене од најфинијег обрушеног порцелана украшену са најскупљим и најсјајним дијамантима, која у себи садржи сав пепео на најзгрoзнијих гњилости даншњице. Крематоријум за бесмртне представља Едвардмунковско-Чајдхаролдовску бољку  света (Weltschmerz) суочен са канцерогеном апокалипсом са којом постојећи лек је свесно повучен из употребе од стране  самопроглашених богова  фиктивне реалности. Крематоријум за бесмртне представља  девети Дантеов паклени круг и минималистичку хронику родне груде, региона, али и глобалну  географију“. – Истиче у свом предговору македонска песникиња и књижевни критичар  Елена Пренџова.
        Познати македонски сатиричар и антологичар Васил Толевски у свој рецензији каже: „Политичари у делима  Витомира Долинског су доминантни ликови али и мета  његове жестоке ироније, саркастичне играрије, као и предмети алузија. У овим афористичарским творбама  до пуног изражаја долазе његове стекнуте вештине кроз његово дуготрајно литерарно стваралаштво, које успешно користи, правећи  мале бисере који дугих низ година  красе антологије, панораме афоризама или обичне  збирке афоризмама. Он је познавалац суштине деградације, као техника са којом се смањује величина  и сјај  личности или функције.  Иронија му помаже да  истакне своју мисао, како би  читаоцу  донео безброј забавних и  интригантних момената, који ће разобличити творца  неморала  у времену у којем живимо.
            Сатиричар Миле Ђорђијоски у својој  рецензији каже да је логично што је можда написао најкраћу рецензију јер су афоризми Долинског антологијски, филигрански, оштроумни, раритетни, интригантни, занимљиви, аутентични и маестрални... Сигуран у потпуности да ће и љубитељима правог афоризма након што прочитају ову књигу Долинског бити савим јасно и логично зашто је он “морао“ да напише овако кратку али инспиративну рецензију. 

Издавач ове књиге је "Орион" из Делчева.


 ИЗ КЊИГЕ:

              Историју ћемо опет преносити усмено.                 
Победници не умеју да пишу.

Ако тражиш истину, не тражи је у телевизору, већ у фрижидеру.

На дну Пандорине кутије, уместо наде, крије се- гласачки листић!

Вођа је као Шехерзада. Да би се спасио, свакога дана измишља нову причу.

На почетку беше реч.
Највероватније нека псовка.

Александар је претерао са сечењем чвора. Не можемо да вежемо крај с крајем.

Прича о лудом и збуњеном је свугде виц,
Једино код нас – друштвено уређење!

У срцу смо комите, у души партизани.
Мозак чувамо за тежа времена.

Непријатељ је на коленима.
Брише са нама под.

Није мудро да се прича док се једе.
Сигурно је озвучен и контејнер.

Код нас су све животиње свете.
Нарочито док су на власти.

Вођа има несаницу.
Сваке ноћи нас пребројава.

Наша ТВ-естетика:
Ситне душе у крупном плану!


Одабрали и превели: М.Ђ. и ДИБ



Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.