Đura Šefer Sremac

PANDURSKA POSLA – ĐURA ŠEFER SREMAC

PANDURSKA POSLA 


Uđe u kafić nakraj varoši R. policajac Panta, sa svojim dobrim drugarom Mitom. Naguze se za šank, što bliže šankerici, sa kipećim silikon-balonima, ne bi li ošacovali koju riboliku golu vijugu viška. U kafiću gužva k’o šestorica u „fići“, bog da mu dušu prosti.
Samo što se ugnjezdiše za stolićem, kad prilazi im nekakav rmpalija širok  k’o  šifonjer, sa nabildovanim bicepsima:
– Može l’ stolica? – promrmlja pridošlica.
– Što, pozlilo? – uzvrati šeretski Mita. – Nemam epruvetu, nije ti ovo Dom zdravlja. Tamo se daje stolica. Sevaj!
– Kome ti to, gušteru? – procedi kroz zube bilder.
– Tebi, majmune! – ponovo odbrusi samouvereni Mita, osokoljen prisustvom svog drugara, predstavnika reda i zakona.
’Ajde, kreni, nisi pročačk’o uši! – oglasi se i Panta, bacajući užagrene poglede prema presamićenoj kelnerici.
– A tako! – viknu snagator „dva-sa-dva“, i dok si zucn’o „drž’ lopova“ – sevnu kroše!
I odlete, bez krila, u večna lovišta, lajavi Mita, da mu ne rimujemo ime od milja, sa muškim udom. Poliše ga stonim belim, u nedostatku zagađene česmuše.
          Posle par dana oporavka ponovo se nađu dva drugara. Ovog puta izbor za provod pade na susedni kafe-bar. „Ima više mačaka“ – zaključiše obojica.
          Uđoše. A bolje da nisu. Zečica i ženskadije puno sopče, jaje da baciš ne bi do prašnjava poda stiglo. Mašu li mašu repićima kelnerice, noseći iće i piće od stolića do stolića pivopija i vinopija (sokići behu zabranjeni!?).
          Pandur Panta i „besposličar sa faksom“ Mita, da mu ime ne rimujemo, razvezaše priču od Kulina bana, sa komšijama za susednim stolićem, uz ’ladno stono belo. Udare im u glavu maligani i – bi šta bi! Ponovo tuča, ali jednostrana, u kojoj nejaki fakultetlija ponovo dobi zgoditak na bokserskom bingu – overen pečat ispod oka, k’o onaj višejezični u mesnoj zajednici.
          Kad stiže vreme i za treći izlazak u provod (baš sve ovo već liči na bajku), ama, koji to provod beše kad nigde cura i curetina u obezgaćenim minićima – prepotentni drugar Mita reče prepametnom drugaru pajkanu Panti:
          – Znaš šta, prikane moj, lepo je to od tebe što si uvek na mojoj strani, ali, brate, mislim... ako opet dođe do nevolje, ta nemoj me, čoveče, više braniti!
– A zašto? – ne kapira, po običaju, pandur.
– Ama, već posle druge-treće čaše ti zaboraviš da nisi na radnom mestu.
– Kakve to sad pa ima veze? Policajac je svugde i uvek policajac – ponovo će samouvereni pajkan Pantelija, zvani od nokšira, da ne kažem od malene noše – Panta. (Tetkica mu rođena tepala: „Pantica, mala mu resica. A tek kesica!“)
– Jest’, očina! Al’ kad dođe do belaja, ti uvek zaboraviš svog čuvara.
          – Kakvog sad čuvara!? Valjda sam ja sâm zaštitnik i čuvar ove države! – gotovo poskoči ko poskok, sa okruglog vrtuljka od stolice što mu, da izviniš, uđe u pô bundevaste guzice. Grdno se naljuti prkosni i ponosni čovek od zakona.
– Ama, ̓ebeš policajca i onog koga ti čuvaš, da izviniš! Dok se ti setiš da nemaš na sebi uniformu, odoše meni jajca. ’Ajd, živeli! – podiže poveću čašu ’ladnog stonog belog Mita, da mu imena ponosita ne rimujemo.

Đura Šefer Sremac



Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.