humor

ZAKIDANJE - MIĆA M. TUMARIĆ


ZAKIDANJE


             Ne znam šta sam skrivio. I kome. Ali znam da me  celog života neko ili nešto zakida. Bez prekida. Uporno i dosadno  Kao da sam proklet. Obeležen.
            Sve je naopako krenulo još u mojim dečačkim danima. Najpre od  roditelja. Večito  me  zakidali. U korist starijeg brata. Sina prvenca. Porodičnog mezimca. Razmaženka. Nosio sam njegovu iznošenu odeću, uglavnom tri-četiri  broja veću. Isto je važilo i za obuću. Tako „opremljen“ ličio sam na pokretno strašilo. Rugala mi se komšijska deca, zadirkivali rođaci. Prolaznici, kad bi me ugledali onakvog, krstili se od čuda. Po nekoliko puta. Kao da su videli nečastivog. Majke   plašile decu da će, ako ne budu dobra i poslušna, ličiti na mene.
Zaista sam ličio na Čaplinov lik iz nemih filmova, samo tri puta smotaniji. Iza ugla bi se  prvo  pojavile velike cipele, nasleđene od nogatog brata,  pa tek onda ja. Smešno i jadno. 
Kao da to nije bilo dosta. Dobijao sam i manji džeparac. Meni su pripadali teži kućni poslovi, veće porodične obaveze, jer je stariji braca bio zaštićen. Kao sveta krava.
            Kasnije se zakidanje nastavilo kao bujica. 
            Najviše me zakidala  država. Preko osakaćenog standarda. Glupih ratova u nastavcima. Konstantnih nestašica svega i svačega. Velikih poreza i drugih nameta. Ispaštali su, ruku na srce, i drugi građani, ali niko kao ja. Ja sam bio maneken za zakidanje. Decenijama.
            Zakidala me i žena.  Češće je spavala sa komšijom Perom nego sa mnom.  Mada je i njega ponekad zakidala sa Jovanom i Stevom.
            Poslodavci, kao da su bili u dosluhu, samo meni, isključivo meni, nemilice  smanjivali platu. Nije vredelo što sam prvi dolazio i poslednji odlazio s posla. Uzalud sam vredno radio.   Nisi, brundali su šefovi,  toliko zaslužio. Zakidanje je išlo do trećine plate. Da popizdiš!
            O trgovcima i da ne govorim. Bio sam im omiljena meta. Zakidali  mi na vagi, na kvalitetu. Bio bih zakinut i kad bih kupio kutiju šibica. Uzeli bi prethodno bar desetak palidrvaca. Samo iz moje kutije.  
            Kelneri su trljali ruke kad me vide. Znali su da će me toliko zakinuti,  ili odrati, da posle hladno mogu da plate ratu nekog svog povećeg kredita.
            Taksisti  me neprekidno zakidali. Nikad me nisu odvezli do željenog mesta. Ostavili  bi me bar kilometar od cilja, a naplatili kao da sam se vozio duplo više.
            Profesori na fakultetu zakidali  me na ocenama. Bezdušno. Ako sam znao za desetku, dobijao sam šesticu! 
            Prijatelji me posebno  zakidali. Nikada  ne bi vratili sav dug. Nego za četvrtinu manje. Bilo je i onih koji  pozajmicu nisu ni vratili.
            Nisam bolje prolazio ni kod ljubavnica, kolega s posla, saradnika, slučajnih prolaznika. Uvek i svuda sam bio zakinut. Do pre neki dan. Kad sam dospeo pred sud. Zbog psovanja političara  koji su me decenijama zakidali. Ispsovao sam ih na pasja kola. A oni me tužili.
            Ovog puta sam dobro prošao. Sudija mi ništa nije zakinuo. Odrapio  punu meru: godinu dana zatvora za uvredu časti i ne znam čega još.
            Valjda me neće sada oni u zatvoru zakinuti? Ili, možda, hoće?

Mića M. Tumarić

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.