Delčevo

MEĐUNRODNI FESTIVAL HUMORA, SATIRE I KARIKATURE "PIJANEC 2016." U DELČEVU


U subotu 30.07.2016. u Delčevu, u Makedoniji biće održan Međunarodni festival za humora, satiru i karikaturu „Pijanec 2016., Delčevo.
Festival počinje u 18:30 kada u Gradskom parku započinje kolonija karikature na kojoj će se predstaviti mladi delčevski umetnici pod  mentorstvom istaknutih karikaturista Jovčo Savov iz Bugarske, Jordan Pop Iliev i Miro Georgijevski iz Makedonije, svojim radovima na temu „Pazi, čovek“.
U gradskom parku će biti  otvorena i restrospektivna izložba karikatura “Pijanec 2012 – 2016“.
U 20:30  takođe, u Gradskom parku započeće trandicionalno “Veče humora i satire“ na kojem će učestvovati satiričari iz Srbije: Vladica Milenković (redovni učesnik svih dosadašnjih izdanja festivala), Goran Radosavljević, Igor Braca Damnjanović DIB i Dušan Đorđević. Iz Makedonije nastupiće Vasil Tolevski i Mile Đorđijoski (redovni učesnici svih dosadašnjih festivala), kao i  Vitomir Dolinski i Jane Atanasov.
Učesnici Festivala: Dušan Đorđević, Goran Radosavljević, Vasil Tolevski, Igor Braca Damnjanović DIB, Mile Đorđijoski, Vitomir Dolinski, Jane Atanasov i Vladica Milenković. Karikatura: Keti Radevska
Na kraju večeri biće predstavljen Almanah aforističara „Delčevski kukurikanja 2“  u kojoj su sa svojim aforizmima zastupljeni pomenuti autori. U foaeju Spomen doma ASNOM sa početkom u 21:30 biće otvorena velika izložba karikatura dobitnika nagrade za posebni doprinos razvoju makedonske karikature, poznatog i priznatog barda makedonske karikature Jordana Pop Ilieva koji ove godine slavi 50 godina od objavljivanje svoje prve karikature. Organizatori festivala su ponosni na činjenicu da će prva izložba u čast 50 godina stvaralaštva ovog velikog makedonskog karikaturiste biti otvorena u Delčevu, na festivalu „Pijanac 2016“. Takođe, će biti predstavljeni ilustrovani aforizm „Vreme je najbolji sudija“, zajedničko delo Jordana Pop Ilijeva, kao ilustratora i Mileta Đorđijoskog, satiričara čije aforizme Jordan Pop Iliev na njemu svojstven način ilustruje..
U okviru festivala planira se i promocija prve ilustrovane antologije erotskih aforizama u kojoj su zastupljeni majstori aforizma iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Makedonije, Rusije i Poljske. Planira se da promoteri ove knjige budu Miro Georgijevski, karikaturista i ilustrator ove antologije i Mile Đorđijoski, satiričar.
Organizatori festivala spremaju još nekako dodatnih iznenađenja za posetioce festivala.

Organizator festivala je Opština Delčevo uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Makedonije.

Prevod na srpski:
M.Đ.
DIB

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.