humor

NEOBAVEŠTENOST - KOLUMNA MIODRAGA TASIĆA

 Neobaveštenost

Резултат слика за vučićeve ruke

   Toliko nam dobro ide da nas je sramota. Makar nas koji znamo za sram. I nije tačno ono "nit je dobro, niti mu se nadaj." Prošla su ta vremena. Evo, svi nas hvale. Oni dobronamerni; Evropska unija, Amerikanci, braća Arapi i slični. Sad što se Hrvati pomalo sprdaju s nama, "zemljaci" s Kosova (i Metohije), Bošnjaci, to je samo iz zavisti. Jer vidimo da država cveta. Raste proizvodnja,  izvoz, plate se uvećavaju za 1,5%, demokratija buja, letimo u zagrljaj Evropskoj uniji! Malo li je!
    Ali uvek može i bolje da bude. A zašto bolje nije? Pa, zbog neobaveštenosti onoga koji vedri i oblači. Prvog među nama. On, jadnik, ne može svuda da stigne. I ne može sve da zna. A njegovi saradnici kriju pravo stanje. Neće da kažu, pa to ti je. Ministri rade obaška za sebe. Sekretari, savetnici, predsednici upravnih odbora, direktori, svaki bi da ulepša stvarnost, da dotera, izglanca. I, naravno, premijer nije upućen u stvarno stanje u društvu. I ponekad pogreši. Na primer premijer u vanrednoj konferenciji za javnost saopšti da je uhapšen najveći narko diler. Narod oduševljen. Konačno država pokazala zube. Krenula borba protiv kriminala na veliko. Međutim, posle meseci istrage ustanovi se da navodni narko diler jedino nije platio porez. Potom ga oslobode i za tu sitnicu i naposletku narod će platiti njegovo čamovanje u buvari!
    Premijer nije mogao da zna šta je pomenuti gospodin uradio. Neko ga je pogrešno informisao. Hoće li taj što je dao netačne podatke premijeru sada i da odgovara? Sve što neće!
   Drugi slučaj: neko malo rušio po Beogradu. Buldožerima usred noći. Operaciju obezbeđivala nn lica, maskirani fantomkama. Usput malo i privezivali prolaznike. Sve to uzbunilo javnost. Ko to sme da ruši i uništava tuđu imovinu? Tek da vezuje i zastrašuje narod? Premijer opet kao i u svakodnevnim redovnim aktivnostima obeća da će brzo biti ustanovljeno ko su idioti što bespravno ruše i da će nadležni odgovarati. Čim prije! I ponovo ćorak. Niti se zna ko je rušio, niti je policija otkrila fantome iz Sava Male! Nije kriv premijer. Njemu su sigurno obećali da će se slučaj rešiti, pa ga prevarili. Nema druge!
    Kod nas je i inače praksa da se informacije kriju od najvećih sinova. Milošević pojma nije imao šta se događa u državi. Zato smo i prošli kako smo prošli. Pa i ranije ista stvar. Drug Tito takođe je bio neobavešten. Da je on znao da se sprema raspad države za koju se krvavo borio, drugačije bi se ponašao. Ili da će dragi mu Albanci jednom rušiti državu u koju ih je on useljavao iz Albanije, ne bi maršal kumovao svakom desetom novorođenom Albančetu! Ko ne veruje u neobaveštenost velikih vođa s ovih prostora neka se seti serije "Bela lađa" Siniše Pavića. Upravo u toj seriji glumac Petar Kralj hoće da piše maršalu i da mu predoči šta se stvarno zbiva u maršalovom carstvu. Glumac veruje da je maršal potpuno neobavešten i da kriju stvarnu situaciju od njega. Doduše, Petar Kralj glumi čoveka udarenog u glavu i zbog te udarenosti je on sam van vremena i prostora. Izgleda da je poenta baš u tome da samo udaren čovek može verovati da vođa ne zna šta se dešava u njegovom dvorištu!
Miodrag Tasić

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.