aforizmi

PRIZNANJA U ITALIJI ZA SRPSKE AFORISTIČARE

PRIZNANJA U ITALIJI ZA SRPSKE AFORISTIČARE

(Saopštenje za javnost)

 

Beograd, 16. septembar - Srpski aforističari, članovi Beogradskog aforističarskog kruga dobili su nova značajna inostrana priznanja.

Aleksandar Baljak iz Beograda dobitnik je nagrade „Torino in Sintesi - Premio alla Carriera“, za ukupno aforističarsko stvaralaštvo koje su mu dodelili Italijansko udruženje aforističara i Kulturna asocijacija „Svet ideja“. Baljak je rođen 1954. godine u Crvenki. Rodonačelnik je Beogradskog aforističarskog kruga. Autor je šest zbirki aforizama  i tri antologije srpskog satiričnog aforizma. Zastupljen je u više domaćih i stranih antologija satire, uključujući i Antologiju srpskog aforizma na italijanskom jeziku „Afokalipsa“, objavljenu 2012. godine. Prevođen je na brojne strane jezike, a, pored ostalih, dobitnik je nagrada i priznanja: Za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije, „Branko Ćopić“, „Miloš Crnjanski“, „Radoje Domanović“, „Jovan Hadži-Kostić“, „Dragiša Kašiković“, „Tipar“...

Na petom po redu međunarodnom konkursu „Torino in sintezi 2016“ u kategoriji inostranih autora prvu nagradu za aforizme osvojio je Zoran T. Popović iz Pančeva. Specijalne pohvale na ovom konkursu, za aforizme na italijanskom jeziku stranih autora, pripale su autorima iz Beograda - Vesni Denčić, Slobodanu Simiću i Aleksandru Čotriću.

Aforizmi srpskih autora biće objavljeni u zborniku Međunarodnog festivala „Torino in sintezi“.

Kako saopštava Italijansko udruženje aforističara, na čijem čelu je Ana Antolisei, priznanja koja se sastoje iz plaketa i novčanog iznosa dobitnicima će biti uručena na svečanosti koja će 22. oktobra biti održana u Kongresnoj sali u Torinu.



BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.