dogadjaji

СРПСКИ САТИРИЧАРИ У ФРАНКФУРТУ

СРПСКИ САТИРИЧАРИ У ФРАНКФУРТУ

Александар Чотрић и Слободан Симић


Сатиричари Слободан Симић и Александар Чотрић представили су своје стваралаштво на овогодишњем Међународном сајму књига који је у Франкфурту одржан од 19. до 23. октобра. 

Аутори из Београда говорили су о својим новим издањима на штанду Србије и издавачке куће „Пчелица“. На највећој светској сајамској приредби у овој области Симић је промовисао књигу изабраних сатиричних прича „Приче из кавеза“, а Чотрић је читаоцима понудио на увид књигу сатиричних прича „Друге приче“, сатиричних афоризама „Тешке мисли“ и афоризама за децу „Књига против брига“.

Публика је показала изузезетно велико интересовање за савремену српску сатиру која припада самом светском врху.

На српском штанду о својим делима су говорили и др Мићо Цвијетић, писац и главни и одговорни уредник «Књижевних новина», Љубиша Симић, Бенедикт Дирлих, Маја Ву, Петко Шипинкаровски, Христо Петрески, Злата Иконић, Светлана Матић, Славица Мастикоса, Драгица Шредер и други.

Гостовање у Франкфурту била је прилика да се наши сатиричари упознају лично и с делима својих колега и да размене искуства с писцима из Немачке, Аустрије, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Јерменије, Хрватске, Русије и других земаља.

Симић и Чотрић били су гости на смотри „Октобарски сусрети писаца дијаспоре“, која је у организацији Удружења писаца „Седмица“ по 22. пут одржана у Франкфурту. Чланови Београдског афористичарског круга су сатиричним причама и афоризмима одушевили учеснике и публику из више европских земаља. Манифестацију је поздравила генерални конзул Србије у Франкфурту Александра Ђорђевић.

Председник БАК-а Слободан Симић уручио је признање „Златни круг“ председнику Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта Љубиши Симићу, за његов књижевни рад на пољу хумора и сатире и афирмацију сатире изван Србије.

Слободан Симић и Александар Чотрић учествовали су на Округлом столу који је у Франкфурту одржан на тему „Српско-македонска културна размена“. Гости из Београда истакли су одличну сарадњу с колегама сатиричарима и карикатуристима из Македоније, посебно истакавши антологије и књиге које су објављене у Србији и Македонији, као што су „Наши пријатељи“, Антологија македонског афоризма и Антологија балканског афоризма, Васила Толевског; „Буђење петла“ и „Балканска трансверзала“ Мила Ђорђијоског и Антологија македонског афоризма Љупча Сијановског. Македонију су на Округлом столу представљали Костадинка Ђорђевска, Христо Петрески и Петко Шипинкаровски, који су истакли су одлични односи Македоније и Србије у области културе пример за све земље у нашем региону. Била је то прилика и за представљање "Књижевних новина" и македонског књижевног часописа „Бранувања“.

У граду на Мајни, у сали «Залбау», своја књижевна издања за децу промовисали су Светлана Матић из Беча, Загорка Бунтхорнсаде из Франкфурта и Александар Чотрић из Београда. 

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.