humor

PREDSEDNIK - MIĆA M. TUMARIĆ



PREDSEDNIK

Резултат слика за predsednik

            Jedan od retko pametnih savetnika predsednika državice predložio  šefu da ode u narod. Kao nekada davno  carevi i kraljevi. Inkognito. S ciljem da oslušne šta to ljudi  govore o njemu i njegovoj novodemokratskoj vladavini.  Da vidi kako narod zapravo živi. Da stekne pravu sliku.
            Znao je vladar da tamo dole  postoji neki narod. Onaj malo mrgodan, što  gunđa i nerado plaća porez. Povremeno su ga o tome   izveštavali slatkorečivi saradnici. Nešto je saznao i na osnovu prikaza na malom ekranu.  Više ga, ruku na srce, nije ni zanimalo.
            Savetnici, zna se, lažu čim zinu. Na državnoj televiziji  sve je  med i mleko.  Sa nešto šampanjca. Otvaranog kada se  po stoti  put pušta u saobraćaj ista deonica tamo nekog puta. Zarad slikanja političke svite i ubiranja poena pred izbore. 
             Jednog dana, kad nije imao pametnija posla,  krene  nagovoreni  predsednik, maskiran   u običnog radnika, među narod. Najpre gradskim autobusom. Za  kratko vreme, tek za  petnaestak minuta vožnje, čuo je toliko ružnih reči o svojoj vladavini da mu se bukvalno  smučilo. Stoga je pre vremena   izleteo iz vozila. Za njim  krenulo pola autobusa. Nisu to bili putnici veći članovi glomaznog obezbeđenja. 
            Ode ti potom predsednik, vidno iznerviran,  u najbližu kafanu. Naruči piće i zapodene razgovor o državi i politici. Bolje da nije! Kivni kelneri, ojađene kuvarice i barmeni, opale ti  po predsedniku i po državici.  Sve najcrnje. Pridružili im se i  goropadni  gosti. Naružili predsednika i njegove. Na sav glas. Na pasja kola. Sve besno se nalivajući alkoholom. Onako podnapiti, počeli  da prete i da psuju.   Kao kočijaši. Štucalo se predsedniku, vladi, premijeru, ministrima i drugim kabinetskim mustrama.   
            Vidi predsednik da je đavo odneo šalu, pa šmugne  iz kafane. Posramljen. Uplašen. Kad se  smirio, uz pomoć omiljene mu saradnice,  zaputio se  u park. A tamo...  horde penzionera. Vojni i policijski najbrojniji. Najmlađi su. Zauzeli sve klupe. Glasno pričaju. Jure golubove.  Psuju političare. Predsednika. Državu i demokratiju. Tim redom. I horski proklinju sve one na vlasti. 
            Kasnije su prerušenom predsedniku, ne znajući ko je, o njemu kao vođi sve najgore pričali ljudi iz pozorišta i zoološkog vrta. Pljuvale ga  domaćice.  Pobesnele kamiondžije. Ljutiti poljoprivrednici. Rezignirani novinari. Uvređeni lekari. Osiromašeni profesori. Nezadovoljni policajci. Psovali ga i  brodari, šaneri, kurve, čak i sponzoruše. 
            Predsednik se pred kraj dana, zaprepašćen, uvređen, razočaran i besan, vratio kući. U onu državnu viletinu. Okruženu psima i čuvarima. Kamerama i strujom.  Posle desetog viskija i malo šmrkanja belog,   čvrsto  odlučio: više nikada neće ići anonimno u narod. Ni u ludilu. A savetnika, onog mladog i pametnog,  otpustio je. Ma, najurio ga.  
            Sad ponovo može mirno da vlada. Zajedno sa poltronima i ulizicama.   On  će mu  govoriti samo ono što želi da čuje.  Dok će mu državni TV servis servilno prikazivati ono što želi da vidi. Sve do penzije.

Mića M. Tumarić

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.