Aleksandar Čotrić

ЗБОРНИК СРПСКОГ ХУМОРА ДИЈАСПОРЕ ПРЕДСТАВЉЕН У ТЕМИШВАРУ

ЗБОРНИК СРПСКОГ ХУМОРА ДИЈАСПОРЕ ПРЕДСТАВЉЕН У ТЕМИШВАРУ



Зборник српског хумора и сатире у региону и дијаспори "Смех није грех" представљен је 31. марта у Темишвару, у књижари "Две сове", која се налази на централном градском Тргу уједињења. 

О књизи коју је недавно објавио Савез Срба у Румунији говорили су приређивач Александар Чотрић, књижевник из Београда, директор издавачке делатности ССР Горан Мракић, рецензенти др Славомир Гвозденовић, професор универзитета из Темишвара и Витомир Теофиловић, књижевни критичар и књижевник из Београда. 

Говорници су се сложили да је реч о капиталном издању и првој књизи која представља стваралаштво из области хумора и сатире српских писаца који живе у иностранству. 

"Међу 93 аутора из 22 државе са свих пет континената налази се 12 писаца из Румуније, што сведочи о бројности квалитетних стваралаца у релативно малој српској заједници од 17 хиљада људи у суседној земљи", рекао је Александар Чотрић.

"У огледалу ове књиге, које је Александар Чотрић, један од најзначајнијих сатиричара данас, са много умећа љубави и поштовања изгланцао, видимо се какви јесмо", истакао је др Славомир Гвозденовић.

Говорећи о зборнику "Смех није грех" Витомир Теофиловић је указао да "књижевна лепота и ватромет духа који из ове књиге зрачи крије у својим дубљим слојевима колоплет многих нити које на лирски дирљив и духовно драматичан начин спајају исконски завичај и нову постојбину животом, не једне, већ низа генерација".

Допринос успеху промоције пружили су и аутори из Румуније, заступљени у књизи - Љубинка Перинац Станков, Иво Мунћан и Србољуб Мишковић.

У програму су учествовали и сатиричари из Београда Александар Баљак и Владимир Ћалић, који су говорили афоризме из својих нових књига - "Зидови на хоризонту" и "Мисли на петопарацу".

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.