dogadjaji

ПРЕМИНУО САТИРИЧАР ПЕТАР ЛАЗИЋ

После тешке болести, преминуо је сатиричар, афористичар, уредник Петар Лазић.

Резултат слика за petar lazic aforizmi

 Петар Лазић – књижевник, новинар, публициста и универзитетски професор. Рођен је 25. септембра 1960. у Косјерићу (Србија). 

Петар Лазић је један од најугледнијих сатиричара данашњице, превођен је на тридесетак језика и заступљен је у више од сто светских антологија, енциклопедија, лексикона и зборника. Између осталог, налази се у најпрестижнијим светским изборима, попут енглеске енциклопедије „2000 Оутстандинг Интеллецтуалс оф тхе 21ст Центурy“, затим у антологијама: руској „Антология мудрости“, италијанској “И пиù гранди сагги”, француској “Лес плус грандс еспритс”, и тако даље.

Новинарску каријеру започео је у студентском радио програму „Индекс 202” као редактор дневне емисије 1982. године. Од 1984. до укидања 1996. био је аутор текстова, редитељ и “доживотни” уредник „Индексовог радио позоришта” (сатирични радио кабаре који је по свим истраживањима био најслушанија радијска емисија у историји СФРЈ и СРЈ). Паралелно са радом у „Индексовом радио позоришту”, Лазић је у листу Младост уређивао сатиричну рубрику „Овој земљи је потребна младост”, а потом у магазину Дуга сатиричну рубрику „Дуга иза облака”. Био је уредник у издавачкој задрузи Белетра а у издавачкој кући Данга директор и главни и одговорни уредник.

Од средине деведесетих до данас био је главни и одговорни уредник сатиричног листа Наша крмача, директор и главни и одговорни уредник сатирично-политичког магазина Бре!, директор и главни и одговорни уредник дневног листа Глас јавности, помоћник одговорног уредника дневног листа Блиц и помоћник главног и одговорног уредника програма Београд 202.

Поред „Индекса 202”, „Индексовог радио позоришта”, радио драма, као и великог броја појединачних ауторских емисија на свим програмима Радио Београда – на Радио Пингвину Лазић је водио и уређивао ауторски серијал под називом „Емисија коју нису појели скаквци”, који су београдски новинари у анкети прогласили за најбољу радијску емисију у 1995. години, одмах испред „Индексовог радио позоришта”, док је она у исто време те године била друга по слушаности у Србији, иза „Индексовог радио позоришта”. Од 2003. до 2005. уређивао је и водио на таласима Београда 202 веома слушану емисију „Бре 202” (коју је радио са екипом сарадника из магазина Бре!), из које су објављена два ЦД-а са сонговима, као и два ЦД-а са емисијама. Од 2008. уређивао је и водио на програму Београд 202 емисију „Црно-бели свет”, а од 2014. до 2016. године емисије „Црна рупа” и „Уместо црне рупе”.

Новинске и публицистичке текстове, прозу, поезију и афоризме, као и стручне и научне радове Лазић је објављивао у стотинак листова и часописа у Србији и свету. Сталне колумне писао је за: Књижевну реч, Нин, Либерал, Бре!, Црту, Марку, Глас јавности, Блиц и Илустровану политику. Фељтоне је објављивао у Гласу јавности и Нину.

Хваљен и кажњаван. За иста дела, за која је награђиван – привођен је и подизане су кривичне оптужнице, искључиво због “Вређања имена и дела председника државе”, у периоду пре и за време режима Слободана Милошевића.

На Факултету за медије и комуникације у Београду држао је наставу из предмета: Вештина убеђивања у медијима, Критичка литература и реторика, Реторика и јавни наступ, Комуникација и техника убеђивања (основе) и Комуникација и техника убеђивања (полемике и дебате).

Био је шеф посланичке групе (ДЕПОС–НД) у Скупштини Србије, као и потпредседник скупштинског Одбора за културу и информисање. У јуну 1994. поднео је оставке на све функције. Једини је шеф посланичке групе у историји српског парламента који је поднео оставку на ту функцију и напустио Скупштину.

Објављене књиге
(године издавања оригиналних књига на српском језику)

Зауставите планету хоћу да сиђем (1982) – поезија
На зубатом сунцу (1988) – сатирични афоризми (пет издања)
Хероји Булевара револуције (1990) – текстови за “Индексово радио позориште” (два издања)
Опело за мртво море (1994) – сатирична поезија (четири издања)
Године заплета (1997) – текстови за “Индексово радио позориште” (два издања)
Кратка историја душе (2001) – проза (три издања)
Нема малих улога (2002) – публицистика (три издања)
Брелешке (2002) – публицистика (два издања)
Мали велики људи (2004) – дечији афоризми (два издања)
Царство земаљско (2005) – сатирични афоризми (два издања)
Шљива, бре (2007) – мултидисциплинарна монографија (двојезично на српском и енглеском)
Обећана земља (2009) – публицистика
Атерирање небеског народа 1 (2009) – публицистика
Атерирање небеског народа 2 (2009) – публицистика
Савршена самоубиства (2011) – роман

Избори из стваралаштва
(године издавања оригиналних књига на српском језику)

Изабрана сатира (сатирична поезија и афоризми, 1998) – у једној књизи (двојезично на српском и грузијском) (два издања)
Изабрана књижевност (2005) – у пет књига
Изабрана публицистика (2009) – у пет књига
Била једном једна емисија (избор текстова за „Индексово радио позориште”, 2009.) – у једној књизи

Преузето са Википедије.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.