centar za kulutru Rakovica

Proglašenje pobednika Drugog Festivala humora i satire, Rakovica

Proglašenje pobednika Drugog Festivala humora i satire
Objavljeno 18. novembra 2017.
U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica 17. novembra od 19 časova održano je završno veče i uručenje nagrada učesnicima Drugog Festivala humora i satire „Velika praznina za veliki let“. Preko tri stotine radova prispelih iz 7 zemalja u okruženju i 36 mesta širom Srbije konkurisalo je u oblastima karikature, kratke priče, pesme i aforizma.
Ove godine su pristigli su i brojni radovi i mladih talentovanih karikaturista od kojih je žiri tri rada kao najbolja izabrao za pohvalu u želji da podstakne njihovo dalje bavljenje karikaturom. U stručnom žiriju su sjajni književnici, aforističari: akademik  Pavle Kovačević, Aleksandar Čotrić, i Vitomir Teofilović.
Akademik Pavle Kovačević, istakao je da osobenost ovog festivala leži u odabiru radova koji pored kritičkog pristupa imaju duhovni, plemenit  i mudar odnos prema svetu i životu. „Ovde u Rakovici ćemo gajiti najoštriju satiru, ali – ne koja vređa, ne koja nekoga ponižava, ne koja proziva direktno bilo koga, nego je u skladu sa strategijom duhovnog, kulturnog i obrazovnog razvoja u Rakovici.
Festival je otvoren 16. novembra sa početkom u 19 časova. U Galeriji Centra. održana je promocija knjige „Eseji – o aforizmima, romanima i pesmama“ Vitomira Teofilovića, na kojoj su učestvovali i gosti aforističari, akademik književnik Pavle Kovačević i književnik Aleksandar Čotrić. Takođe je otvorena izložba karikatura pobedničkih radova i gosta karikaturiste Slaviše Ševrta.
Proglašenje rezultata konkursa i svečano uručenje pohvala i nagrada održano je drugog dana festivala 17. novembra, sa početkom u 19 časova.  Predsednik GO Rakovica Vladan Kocić je prisustvovao proglašenju pobednika i pozdravio prisutne goste i učesnike konkursa. Dramska umetnica Rada Đuričin je govorila nagrađene pesme, kratke priče i aforizme. U muzičkom delu programa nastupio je Milutin Obradović, gitara i vokal. Moderator obe večeri Festivala je bila Sanja Panović.

Zlatnu diplomu iz oblasti karikature dobio je Nikola Dragaš. Iz oblasti kratka satirična priča zlatnu diplomu je dobila Lela Milosavljević iz Užica, a zlatnu diplomu za aforizam dobio je Milojko Stojković iz Smederevske Palanke. Podgorički književnik Vladislav Vlahović je dobio zlatnu diplomu iz oblasti satirična pesma, kao i priznanje Pobednik pobednika Festivala „Velika praznina za veliki let“.
 


  REZULTATI KONKURSA FESTIVALA HUMORA I SATIRE „VELIKA PRAZNINA ZA VELIKI LET“

KATEGORIJE: KARIKATURA, KRATKA PRIČA, PESMA, AFORIZAM.
KARIKATURA:
1.   NIKOLA DRAGAŠ (PANČEVO);
2.   MILANKO KALIČANIN (KRALJEVO);
3.   DOBRIVOJE LAZAREVIĆ (BEOGRAD).
POHVALJENI: VUKAŠIN MILIĆEVIĆ (BEOGRAD), UROŠ MAKSIMOVIĆ (BEOGRAD), FILIP KARAN (BEOGRAD).
KRATKA PRIČA:
1.   LELA MILOSAVLJEVIĆ (UŽICE);
2.   JOVAN NINKOVIĆ (BEOGRAD);
3.   DRAGOSLAV UGARČINA (BEOGRAD).
POHVALJENI: VLADISLAV VLAHOVIĆ (PODGORICA, CRNA GORA), MILORAD ĆOSIĆ (BEOGRAD), ALEKSANDAR ARSENIJEVIĆ (BEOGRAD), LJILJANA POPOVIĆ (KNJAŽEVAC.)
PESMA:
1.   VLADISLAV VLAHOVIĆ (PODGORICA, CRNA GORA);
2.   LJILJANA POPOVIĆ (KNJAŽEVAC);
3.   RADOSLAV TILGER (ZEMUN).
POHVALJENI: RADOŠ RAKUŠ (KRALJEVO), DUŠAN MIJAJLOVIĆ (NIŠ), JOVAN VUKOVIĆ (NOVA PAZOVA), MIODRAG STAJIĆ (BEOGRAD), IVAN GAĆINA (ZADAR, HRVATSKA).
AFORIZAM:
1.   MILKO STOJKOVIĆ (SMEDEREVSKA PALANKA);
2.   ŽELJKO MARKOVIĆ (ČAČAK);
3.   ZORAN ĐUROVIĆ (VRŠAC).
POHVALJENI: NEŠKO ILIĆ (POŽEGA), MILEN MILIVOJEVIĆ (BOR), GORAN RADOSAVLJEVIĆ (BEOGRAD), BORIVOJE ILIĆ (BEOGRAD), MILIVOJE JOZIĆ (BEOGRAD).
POBEDNIK POBEDNIKA FESTIVALA HUMORA I SATIRE „VELIKA PRAZNINA ZA VELIKI LET“ JE VLADISLAV VLAHOVIĆ IZ PODGORICE, CRNA GORA.


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.