humor

ŽELJKO ŽELE JOVANOVIĆ: LISIČIJA KOALICIJA


Lisičija koalicija

Резултат слика за lisica

Dok se, kako kažu, mlađani pastir opijao pod bludnim svetlima velegrada zbog nesrećne ljubavi, njegovo stado ovaca je besciljno lutalo po pozamašnoj goloj i jalovoj ledini. Ovan predvodnik, koji je ponajbolje poznavao ove predele, smenjen je sa te funkcije i proteran je iz stada od strane crnog, šutog ovnića i šačice njegovih zaverenika. Blejač sa crnom izolacijom, dok je nadahnut sopstvenim govorom koračao ispred stada, upao je bezglavo u jendek već nakon trećeg kilometara svoje vladavine. Uzalud su ovce nad provalijom uz pomoć bleje dozivale svog novog vođu, uzalud su naprezale oči ne bi li u nataloženom mraku jame ugledale poznato crno runo, od šutog ovnića nije bilo ni traga ni glasa.
S obzirom da su lavovi u ovom delu planete izumrela vrsta, celokupnu vlast nad životinjama imala je jedna lisica koja je napravila koalciju sa jednim prasetom i par magaraca. Prase, koje je diplomiralo na fakultetu za Službene ručkove, obećalo je svojim simpatizerima kvalitetnije pomije i da će moći da riškaju po najvalitetnijem đubrivu koje se može naći na tržištu. Bez obzira što je krivično i prekršajno gonjena, licica je, zahvaljujući svom nadaleko poznatom lukavstvu i uticajnoj porodici, uspešno odolevala ruci pravde. Gavran, sa kojim se lisica parničila par godina zbog krađe sira, razočaran njenim stupanjem na vlast emigrirao je u zemlju koja je nadaleko poznata po siru. Gram na tasu koji je prevagnuo da se gavran odseli je taj što mu nije objavljen intervju u najtiražnijem šumskom dnevnom listu. Sa druge strane, lisici je već par dana taj isti dnevni list posvećivao naslovnu stranu. Dobro je poznato da predizborna kampanja traje i nakon izbora a koalicija okupljena oko lisičinog repa ima san da ima apsolutnu vlast a po šumskim prilikama i nisu daleko od ostvarenje svog sna. Naime, opozicioni lideri su poprilično podbacili na poslednjim izborima a po nekim istraživanjima njihova popularnost iz dana u dan biva sve manja. Opoziciju ovde čine nekoliko nojeva, par kornjača i dva-tri medveda sa hibernacijom koja traje do duboko u leto.
Dok su se opozicioni lideri iščuđavali zbog prelaska jedne kornjače u tabor koalicije okupljene oko lisice, lisica koja je sada vršila funkciju predsednika Vlade a ranije ministra za Manipulativna pitanja je dejstvovala. Ona je već sačinila telegram saučešća i uputila ga je ovcama koje su na goloj ledini ostale bez svog šutog, crnorunog vođe. Pored telegrama saučešća i podrške, lisica im je u vidu humanitarne pomoći poslala nekoliko bala sena i naravno svoj propagandni materijal. Uskoro će ovce naizmenično moći da gutaju i presovanu lucerku i obećanja na masnom papiru.
Dok se pijani pastir sa ušima punim pesmama o bivšoj dragoj teturao ulicama velegrada, jedan pas vezan lancom od pola cola isped svoje kućice je posmatrao nesrećnog čoveka. I dok se pesma uličnog hodača polako gubila u daljinu pas je razmišljao o tome kako pasji život možda i nije toliko loš.

                                                             Željko Žele Jovanović


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.