Aleksandar Čotrić

ДАВИДОВИЧ ПРОТИВ ГОЛИЈАТА

ДАВИДОВИЧ ПРОТИВ ГОЛИЈАТА

(„Аркаде духа“ - изабрани афоризми,
Аркадиј Давидович, ИК „Српска реч“, Београд, 2018)



          Под насловом «Аркаде духа», издавачка кућа «Српска реч» објавила је књигу изабраних афоризама Аркадија Давидовича, једног од водећих сатиричара данашњице.
          Књига представља избор око хиљаду ауторових мисли, из великог опуса који чини више од шездесет хиљада написаних афоризама.
          Аркадиј Давидович рођен је 1930. године у руском граду Вороњежу, у којем и данас живи.
          „Давидович води донкихотску борбу против стварних ветрењача, покушавајући да одгонетне метафизичко – истину, љубав, живот, смрт, добро...“, написао је у предговору преводилац и приређивач Александар Чотрић.
          „Трагајући за недоумицама писац сагледава живот. То је, заправо, борба Давидовича против Голијата, у којој он представља глас бунта и разума. У писању успешно спаја етику и естетику. Сатиричар не крије забринутост за будућност света због најезде савремених варвара, демографског одумирања Русије, сукобљавања Русије и Запада, угрожености европске и западне цивилизације, постојања оружја за масовно уништавање, атомских пројектила, климатских промена, верског тероризма...“, указује Чотрић.
          „Афоризме једног од најзначајнијих савремених аутора Аркадија Давидовича одликују генијална краткоћа, филозофска дубина, оштрина и стална савременост тематике“, примећује у осврту на књигу Владимир Шојхер, један од најбољих познавалаца руске афористике.
          Давидович последњих година предњачи, међу савременим руским писцима, по броју мисли објављених у антологијама и зборницима у Русији. Аркадиј Давидович, наравно, није препознатљив у свету као што су Достојевски, Гогољ, Чехов или Пушкин, али је у руској афористици оно што су поменути писци у роману, драми, приповеци и поезији.
          Стручни консултанти у припреми књиге били су Витомир Теофиловић и Јово Николић, а корице је дизајнирала Данијела Кузељевић.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.