humor

КОЛУМНА МИОДРАГА ТАСИЋА - СТРИП КАО ИНСПИРАЦИЈА ЖИВОТА!


                                     Стрип као инспирација живота!

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат слика за стрип
      Некада смо одрастали уз стрип јунаке попут Загора, Текса Вилера, Команданта Марка... Приче са Дивљег Запада, премда цртане и писане у Италији, биле су широко прихваћене на простору бивше Југославије. Генерацијама младих Југословена, па и онима нешто старијима, поменути стрип јунаци представљали су путоказ у животу. Усамљени борци против неправде, храбро су се супротстављали бројним противницима; свеједно да ли су то мрски и зли Индијанци, пљачкаши и разбојници, сурови ранчери или само необуздани и подивљали каубоји!
     Свакако да је у стрипу добро увек побеђивало зло. Скоро као у животу?
     Било је и других стрип узора. Робин Худ, Мали Џон и остала компанија из Дарквуда. Средњовековни енглески борци против неправде оличене у Шерифу из Нотингема и немилосрдним феудалцима што сељацима камче и последње залихе хране и новца, отимају од тих богатих и деле сиротињи! Као у бајци. Додуше, и ми смо коња за трку имали. Хоћу рећи, стрип хероје. Прво су то стидљиво били јунаци средњег века. Попут Робина Худа и наш Краљевић Марко је отимао од бездушних османлијских крвопија и делио сиротињи раји. Ипак, у екс Југославији праву ренесансу стрип је доживео тек са ликовима Мирка и Славка. Дечаци партизани успешно су се борили против моћне немачке армаде. Стрипови из едиције „Никад робом“ о Мирку и Славку штампани су у невероватном тиражу од 200.000 примерака! Треба ли помињати и да су превођени на бројне стране језике. Аутор стрипа, иначе Равногорац у рату, у комунистичкој држави хлеб насушни зарађивао је кроз већ помињане легендарне ликове Мирка и Славка. Чувени су бисери из стрипа: „Мирко, пази метак! Хвала ти, Славко. Спасао си ми живот!“
     Прилично непримећено је прошла чињеница да су се млади партизани у стрипу искључиво борили против Немаца. Четника и осталих домаћих издајника, по ондашњим мерилима, у стрипу о Мирку и Славку није било!
      Нешто касније стрип је у Југославији проглашен шундом. Подигнут је порез на стрип издања и такозвана девета уметност у Југославији је замрла. Истина, са закашњењем. Јер већ је одлучујућу негативну улогу у васпитању социјалистичке омладине остварио стрип Алан Форд! Такође цртан и писан у Италији, мада се радња одвија у Америци, пре свега у Њујорку, Алан Форд и група ТНТ начиниле су невиђену штету Југословенима. Иако је стрип излазио широм света, највећу популарност доживео је у Југославији. Већу чак него у постојбини Италији. Млади Југословени су се поистоветили с ликовима из групе ТНТ и логично је било да социјализам пропадне, а држава да се уруши. И што је најгоре, многи данашњи властодршци на простору бивше државе у пракси користе методе понашања чланова славне ТНТ групе из њујоршке цвећаре!
   „Боље бити богат и здрав, јер ако си сиромашан, џаба ти што си болестан! Све за једног, један за све! Каниш ли победити, не смеш изгубити! Боље живети сто година као милионер него седам дана у беди! Купите цвеће вољеној жени, али не заборавите ни властиту! Овде лежи онај кога више нема! Боље је бити богат него не бити! Боље испасти будала него из воза! Ко спава није будан! Ако желите победити у трци, морате први проћи кроз циљ!“  Ово је само део непревазиђених генијалних мисли, којих се држе неки што нам кроје судбину!
   Шта тек рећи о поучном примеру Висости бр. 1, шефу славне групе ТНТ, који узима гро плена од својих сарадника-робова из групе а њима дели само мрвице? Или о његовој филозофији да се краде од сиромашних да би се поделило богатима? Нешто звучи познато! То све не би било могуће да Висост бр. 1 нема једну малу црну књижицу, у којој има записаног материјала о сваком његовом сараднику. Разуме се, компромитујућих података. Па кад већ зна све о њима, што би они хтели да прикрију од јавности, када су, значи, уцењени, лако је владати таквима. Сер Оливер је лопов и сецикеса, Грунф се лажно представља, Боб Рок искомплексиран и неуспео маргиналац, Шеф спавалица и нерадник, Јеремија вечити болесник и потпуно неупотребљива личност. Попут многих других ликова у разноразним дружинама. Све до самог Алана Форда, наивног и блентавог добричине или пса Носоње који је вазда спреман да украде кобасицу! Има и таквих!
    Стрип Алан Форд оставио је свакако погубне последице по народе бивше Југославије. Ипак, чини се, ма колико да стање у новонасталим државама на екс југословенском простору личило на збивања из цитираног стрипа и све да изгледа да се многи савремени јунаци руководе поукама и примерима понашања главног шефа, Висости бр. 1, не треба претеривати. Много је воде протекло овдашњим рекама и потоцима, тако да је свака сличност владања на овим просторима са понашањем Висости бр. 1 сасвим случајна!

Миодраг Тасић
    
    
  

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.