dogadjaji

„САТИРА ФЕСТ 2018“ У ЗНАКУ КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ (Саопштење за јавност)

„САТИРА ФЕСТ 2018“ У ЗНАКУ КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ
(Саопштење за јавност)


Београд, 7. октобар - Међународни фестивал хумора и сатире „Сатира фест 2018“ биће одржан 10. октобра, с почетком у 19 часова и 30 минута у Задужбини Илије М. Коларца у Београду, у организацији Београдског афористичарског круга.

Фестивал се одржава под слоганом „У краљевству афоризма“ и посвећен је 120 годишњици објављивања прве књиге афоризама у Србији, коју је написала краљица Наталија Обреновић (1859-1941). О овом делу и њеној ауторки говориће књижевник и теоретичар сатире Витомир Теофиловић.

На овогодишњој смотри најбољих сатиричара региона, која се одржава по шеснаести пут, учествоваће тридесет четворо аутора из Швајцарске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије, које је изабрао селектор Фестивала Слободан Симић у конкуренцији 106 афористичара који су на конкурс послали више од 3200 афоризама. Аутору најбољег афоризма изговореног на Фестивалу припашће награда „Вук Глигоријевић“.

Уметнички савет фестивала (Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Митар Ђерић Лаки, Слободан Симић, Весна Денчић, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић)  одлучио је да награду „Растко Закић“ за најбољу сатиричну песму, у конкуренцији 70 песника, добије Мариана Кунбар из Јерусалима, а признање за најбољу сатиричну причу, између 68 аутора, иде у Сомбор, у руке Томислава Дрвара. Аутори су слали своје радове на јавни конкурс који је био отворен од маја до септембра ове године.

Награда Београдског афористичарског круга „За храброст у сатири“ биће уручена мултимедијалном уметнику Драгољубу Мићку Љубичићу (1962). Признање за укупан допринос сатири понео је афористичар Срба Павловић (1942) из Београда. Добитници награде „Златни круг“ за афирмацију и популаризацију сатире у свету су проф. др Бранко Микашиновић (1938) из Вашингтона, приређивач Антологије српске сатире и афоризама објављене на енглеском језику у САД и Мартин Пребуђила (1960), књижевник и књижевни преводилац из Старе Пазове за превод српских афоризама на словачки и словачких на српски језик.

Одржавање "Сатира феста" подржала је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Улаз на манифестацију је слободан.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.