humor

ВЕСЕЛИН МИЛИЋЕВИЋ: СЕОБЕ ПЕРКА МУШКОВА

СЕОБЕ ПЕРКА МУШОВА

(Победничка прича "Златна кацига 2017.")

Резултат слика за кременјача

   Нема тог Црногорца који не воли свијетло оружје. А потеза` га је често. Да заштити образ и поштење, а то ти је данас дефицитарна роба. Бранио се њиме од непријатеља, а кад није било рата, пуцао је у кафани и по свадбама.Чисто да остане у форми, злу не требало.
   Један од так`ијех је био и Перко Мушов. Јапија од чо`ека. Мога` је ка` ни један да попије, да изије и да се побије. А има` је око соколово. На свадбама је првим метком погађа` јабуку на барјаку. И то у сред сриједе. Такав је стријелац био, да је на нечијој свадби потревио младу, по сред сриједе, те је због тога имала крв лећи.Тада побјеже у шуму и ту се крио све до избијања рата.
   Одатле је и отишао у партизане. Учествовао је у свим офанзивама за ослобођење наше земље поносне. Из тих офанзива успио је да се извуче са пар јуначких рана, прегршт одликовања и чином мајора.
   А онда му се пружила прилика да буде један од учесника осме офанзиве.
   У октобру 1945. Перко Мушов је учествовао у завршним борбама за ослобођење Београда. По ослобођењу, њему и његовим саборцима је понуђено да остану и живе у Београду. Многи су остали из патриотских разлога. Србија је Црногорцима друга отаџбина. А Београд их је фала Богу, примао са пуно топлине, па су се они ту брзо адаптирали.
   Тако су ти они послије ослобођења окупирали Београд. Сви су дошли и остали ту да нађу своје мјесто под сунцем, иако су више вољели хладовину.
   Један од такијег је био и Перко Мушов. Као  чо`ек од укуса, он ти изабра једну омању вилу на Дедињу. Ту нађе своје мјесто под сунцем, зачињено хладовином. Кад му се већ пружила так`а прилика, узеће нешто да ваља. Ваљда је и заслужио?!
   Већина Црногораца, кад једном дође у Београд, више се не врће у Црну Гору. Тако и Перко збораше: „Што би се врта у онај крш и сломиврат, ђе коза пасе под ручну, да се злопатим, ко што се сви зли и несретни тамо злопате?“
   Вође му је било фино. Након рата се убрзо демобилисао, па су га поставили за начелника војног отсека.
   Е, ту му је сјекира дубоко упала у мед. Цио дан је сидио у кабинету, или се возикао службеним колима. На послу није ништа теже дизао од пенкале и штамбиља. А ведрио је и облачио, ка` да ради у метеоролошку службу. Сла` је у војску ђе је кога стио и ослобађ`о војске кога је он стио. Доводио рођаке из Црне Горе и  запошљава` их по Београду. Било је онда пуно Црногораца у
Београду, а сви правилно распоређени. А и држали су се, богоми, а не ко данас.
  
2

   Но, и поред тако лагодног живота, Перко није заборавио свој завичај. Свакога љета, послије бесплатног љетовања у војном одмаралишту у Купарима, одлазио је у своје родно село. Што је бивао старији, све га је више  вукла жеља родном крају. Али, не да оде тамо да живи. Било му је жао да остави ђецу и унучад у Београду. Зато им остави у аманет, кад умре, да га сахране у Црну Гору. Они му чврсто дадоше ријеч.
   Перко умрије у дубокој старости, али у незгодно вријеме. Те године се Црна Гора осамостали и постаде држава. „Други вакат, други господари“!
Синови, наравно, испоштоваше све његове жеље. Обукоше га у црногорско одијело, ставише у најскупљи ковчег и кренуше погребним колима са свом пратећом документацијом за Црну Гору.
   Неђе, око подне, стигоше на гранични прелаз са Црном Гором. Пред њих изиђе један бркати цариник, па им се обрати:
   -Добар дан! АкоБогда?
   Старији Перков син, који је сидио до возача погребних кола, пружи му фасциклу са свим потребним документима за покојника и рече:
   -Отац нам је ономад умро, а била му је жеља још за живота, да га са`ранимо у његовом родном крају, да почива с прецима. Па ето, да му је испунимо, ка` што смо и обећали.
Овај погледа оне папире, па оде у канцеларију, да се консултује са шефом Након неког времена изађоше обојица. Шеф смене им се обрати:
   -Богоми људи, мрка капа! Нећете моћ` с мрцем ућ` у Црну Гору!
   -Како, забога? Па имамо сва потребна документа.
   -Е, лијепо. Зато што ви отац има српско држављанство, а не црногорско. Ако вас пуштимо, испашће ка` да је илегално уша` мигрант у Црну Гору.
   -Па наш отац је рођен у Црној Гори. Он је у рату крв пролијева за ову земљу. Ослободио је Београд. Он је признат и заслужан грађанин. Зар то вама ништа не значи?
   -Неоно, богоми. Нема тога више, ко је шта био. Ако је био, био је за себе. Закон је исти и за заслужне и незаслужне. Но се врћите, о`кле сте и дошли! Тако, па никако! Нису помогле никакве молбе, ни убеђивања. Мораше кренути пут Београда.
   Сеобе изгледа трају и послије смрти. Перко Мушов је први пут ушао у Београд на тенку, а сад се врће погребним колима. Срећа што му је ово потоња сеоба, па ће је лакше поднијети!
                                
                                                                Веселин Милићевић                                                                                                                                      



Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.