humor

VLADISLAV VLAHOVIĆ: ANONIMNA ANKETA


Anonimna Anketa

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат слика за anonimna anketa


Uprkos dubokom dekolteu, relativno pristojno obučena aktivistkinja NVO (jer mi od svega najmanje smeta kad žena izbaci sise), ukazala mi se blago ubrzana, sa gomilom anketnih listića ispod ruke. Zaustavila me i zamolila za dva minuta pažnje. Pristao sam uz opasku da ja samo dva minuta i mogu, željno isčekujući njeno prvo pitanje. Odmah sam se i ogradio, da pristajem jedino  pod uslovom da je anketa anonimna i da me ni slučajno ne pita za koga ću glasati, jer ne želim ni anonimno da otkrivam položaje.
„Ali gospodine, anketa i jeste vezana za izbore”, obeshrabreno je promucala...
„Molim Vas, zbog  mene”, unijela mi se u lice, „ja od svake ankete zaradim dva evra”, otkrila mi je.
„Kao što sam rekla anketa je anonimna i imate pravo šta god poželite da upišete”, molećivo je insistirala.
„Molim, bio sam jasan”, odbrusio sam i krenuo dalje... Međutim, bila je uporna i doviknula je za mnom da to od mene nije u redu jer se radi o sudbini mojoj i moje djece!
„Kako je anketa anonimna kad znate da imam djecu i da se radi o našim sudbinama”, začuđeno sam je preko ramena pogledao!
„Ne znam, ali pretpostavljam”, odvrati ona, „djelujete kao neko ko je zabrinut i ničemu se ne nada, pa eto rekoh”... dobaci uz osmijeh kao da je naslutila da je sada već sve u redu.
„Dobro”, rekoh, „ali dva minuta je već prošlo, izgleda vi znate i da je moje vrijeme uzaludno pa ga nije šteta traćiti, je li?”
Ipak, ona sa pitanjima krenu: „Godište, obrazovanje, zaposlen, to jest nezaposlen pretpostavljam” i tako redom…
„Odlično pretpostavljate”, pohvalih je, „pretpostavite onda i za koga ću glasati” i ponovo krenuh...Već nakon toga postade i ona popustljivija i pusti me da odem, dodajući da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali, kad se tuda budem kasnije vraćao...
„Kako znate da ću se vratiti, je li i to pretpostavljate,“ upitah?
„Znam, jer ostavljate utisak nekoga ko nema kud”, pronicljivo će ona, „a možda neko ima i za to rješenje”, izgovori sa blagim osmijehom,  zaustavljajući sada već drugog prolaznika.To me dodatno izbacilo iz takta i sada ja navalih:
„Da nastavimo”,  rekoh, „Bolje je da završimo sada. Piši da nijesam ni za koga, a ako treba i potpisaću!”
„Oh, hvala puno”, reče ona. „Molim Vas, takav odgovor zahtijeva i puno ime, prezime i adresu, jer nas ne interesuju opredijeljeni. Da su opredijeljeni dovoljni, sada ne bismo morali vršiti ankete nego bi se sve znalo! Mi moramo tražiti, novu snagu, pamet i  energiju. Možda Vi mislite da nemate ništa od toga, ali varate se. Sama činjenica da ste neopredijeljeni čini vas dragocjenim! Čuli ste za princip jednakosti, pa i da ste dvojna ličnost, nažalost ste samo jedan glas. Taj jedan može biti baš onaj pedeset posto plus jedan, znate! Zato su naša budućnost, stari, iznemogli, razočarani, bolesni i neopredijeljeni…  Molim Vas, uprkos anonimnosti ankete, ako možete ostavite i kontakt detalje. Za koji dan će vas potražiti naši stručnjaci za neopredijeljene”.
                                               
                                                                                                                           Vladislav Vlahović


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.