dogadjaji

ОДРЕЂЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

ОДРЕЂЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ "РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ"

Београд, 8. фебруар - Награда "Радоје Домановић" Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Радивоју Бојичићу (1949) из Београда, сатиричару и главном уреднику „Јежа“ и Ненаду Нецићу (1962) из Свилајнца, аутору сатиричних романа.

Најбољим књигама сатире на српском језику у 2019. години проглашене су “Крстареће мисли” (афоризми), Мирослава Средановића из Београда; “Берачи полена” (поезија), Небојше Лапчевића из Крушевца; “Етичко чишћење” (поезија), Поп Д. Ђурђева из Новог Сада; “Парадигманоја” (роман), Павла Теофиловића из Београда; “Шињели” (приче) Војислава М. Минића из Пирота и “Истине” (приче), Мила Г. Лазаревића из Ћуприје.
Признање "Екселенција сатире", које се додељује најбољим страним и сатиричарима у дијаспори добили су: Валентин Димитров (Варна, Бугарска), Јово Николић (Угљевик, Република Српска, БиХ), Фабрицио Карамања (Торино, Италија) и Хасијер Агире (Аморебиета-Ечано, Баскија, Шпанија).
Посебним признањем „Радоје Домановић“ за научно-теоријски допринос сатиричној књижевности награђен је проф. др Малиша Станојевић из Београда; за преводе српских сатиричара на мађарски језик, Светислав Недучић из града Мако у Мађарској и за афирмацију и популаризацију хумора и сатире проф. др Димитрије Панфилов из Сремских Карловаца.

О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено на свечаности у Удружењу књижевника Србије 18. фебруара у 12 часова.
УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
Чланови жирија

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.