dobitnici priznanja

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА НА САТИРА ФЕСТУ 2023


 ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА НА САТИРА ФЕСТУ 2023


Међународни фестивал хумора и сатире Сатира фест 2023, који по 21. пут организује Београдски афористичарски круг, биће одржан у четвртак, 19. октобра 2023. године, с почетком у 19 часова у малој сали Задужбине Илије М. Коларца (Студентски трг 5), у Београду.

Манифестација ће започети у 18 часова полагањем цвећа на спомен бисту великом српском сатиричару Радоју Домановићу на Калемегдану.

Овогодишњи Сатира фест посвећен је сатиричарки и главној уредници електронског часописа "Етна" Весни Денчић (1963-2020), поводом шест деценија од њеног рођења, и одвијаће се под слоганом: "У друштву се не шапуће!" О њој ће говорити књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић.

На Сатира фесту учествоваће више од четрдесет афористичарки и афористичара из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Пољске, које је одабрала овогодишња селекторка Нада Караџић. Водитељ програма, по традицији, биће Миодраг Стошић.

Организациони одбор Сатира феста, на чијем челу је председник БАК Слободан Симић, расписао је у мају ове године конкурс, отворен до 15. септембра, на који су ауторке и аутори слали своје радове у неколико категорија. На конкурс је приспело више стотина радова из свих земаља региона, али и шире.

Уметнички савет Сатира феста 2023, који су чинили Слободан Симић, Нада Караџић, Витомир Теофиловић, Душан Пуача, Александар Чотрић, Југослав Влаховић и Митар Ђерић Лакић одлучио је да су овогодишњи добитници признања нна манифестацији следеће ауторке и аутори:

1) Добитник награде "Растко Закић" за најбољу сатиричну песму Радивоје Рале Дамјановић из Смедерева
2) Добитник награде за најбољу сатиричну причу  Витомир Ћурчин из Зрењанина
3) Добитник награде за "Сатиричну храброст" Љубомир Живков из Београда
4) Добитник награде "Никола Оташ" за укупан допринос сатиричној карикатури Горан Ћеличанин из Варварина
5) Добитник награде за укупан допринос српској књижевној сатири Милен Миливојевић из Бора
6) Добитник награде "Златни круг" за афирмацију и популаризацију сатире у свету Иво Мијо Андрић из Загреба
7) Најмлађи учесник конкурса за сатиричну причу Андрија Алексић, ученик другог разреда средње школе из Ниша
8) Најмлађа учесница СФ Јована Глиџић, ученица осморг разреда основне школе из Ниша

Добитници награде  "Вук Глигоријевић" за најбољи афоризам и награде "Весна Денчић" за најбољу серију афоризама биће познати на крају манифестације, после наступа свих учесника.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Administrator Marina Raičević

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.