Časopis Šipak

ОДРЖАН САТИРА ФЕСТ НА КОЛАРЦУ

 ОДРЖАН САТИРА ФЕСТ НА КОЛАРЦУ




Двадесет први Међународни фестивал хумора и сатире Сатира фест 2023, у организацији Београдског афористичарског круга, одржан је 19. октобра у „Задужбини Илије М. Коларца“. 

За најбољи афоризам, међу више стотина изговорених, проглашен је: „Наш народ има паре за црне дане. То му је за сваки дан.“ Његовом аутору Јовану Зафировићу из Доњег Кормињана код Косовске Каменице припала је награда „Вук Глигоријевић“, коју му је уручио председник БАК-а Слободан Симић. 

По први пут уручена је и награда „Весна Денчић“ - за најбољу серију афоризама, а носилац овог признања постао је Миле Ђорђијоски из Делчева у Северној Македонији. 

За ова признање надметало се 39 афористичарки и афористичара из Србије, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске. Њих је за учешће изабрала овогодишњи селекторка манифестације Нада Караџић.

Претходно су сатиричари из региона положили цвеће на спомен-бисту књижевнику Радоју Домановићу (1873-1908) на Калемегдану, у част 150 година од његовог рођења.

Овогодишњи Сатира фест био је посвећен шездесетој годишњици рођења сатиричарке и главне уреднице електронског часописа „Етна“ Весне Денчић (1963-2020) и одвијао се под слоганом „У друштву се не шапуће“. О Денчићевој је говорио књижевни критичар Витомир Теофиловић.

На Сатира фесту је уручена награда „Растко Закић“ Радивоју Ралу Дамјановићу из Смедерева за најбољу сатиричну песму под насловом “Понављачи“ и признање Витомиру Ћурчину за најбољу сатиричну причу названу „Мобилни полиграф“.

По традицији, осми пут уручена је „Награда за сатиричну храброст“ Београдског афористичарског круга, чији је добитник Љубомир Живков, сатиричар, публициста, новинар и колумниста из Београда.

Признање за укупан допринос сатири припало Милену Миливојевићу, књижевнику из Бора.

Карикатуриста Горан Ћеличанин из Варварина је добитник награде „Никола Оташ“ за укупан допринос сатиричној карикатури, коју по шести пут додељују Удружење карикатуриста Србије и Београдски афористичарски круг.

Одличје „Златни круг“ за афирмацију сатире у свету ове године припало је сатиричару Иви Мији Андрићу из Загреба. 

БАК је наградио и најмлађе учеснике Сатира феста -ученицу основне школе Јовану Глиџић и ученика средње школе Андрију Алексића, обоје из Ниша.

Програм је водио Миодраг Стошић.

Учесници Сатира феста 2023 били су:

МАКЕДОНИЈА

Миле Ђорђијоски
Ацо Ђорђиев
Димитар И. Вилазорски
Јане Атанасов
Атанас Крлевски

ЦРНА ГОРА

Бојан Рајевић
Дејан Тофчевић
Бранко Вуковић

БиХ

Станислав Томић
Миладин Берић
Момир Васић
Јово Николић
Милан Никчевић
Живко Ђуза 

ХРВАТСКА

Златко Томић

СРБИЈА

Слободан Симић
Александар Чотрић
Бојан Љубеновић
Витомир Теофиловић
Саво Мартиновић
Милен Миливојевић
Добривоје Антонић
Нинус Несторовић
Јован Зафировић
Марија Ранђеловић
Љубомир Шуљагић
Радивоје Рале Дамјановић
Јована Глиџић
Жељко Желе Јовановић
Горан Иванковић
Нешко М. Илић
Драгутин Минић Карло
Горан Радосављевић
Братислав Костадинов
Митар Ђерић Лаки 
Слађан Мартиновић Буковски
Милко Стојковић
Славко Сурла
Ненад Максимовић
Душан Пуача
Марина Раичевић

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.