ČOTRIĆU URUČENA NAGRADA ZA SATIRU „ŽIKICA JOVANOVIĆ ČIČAK“

                                     ČOTRIĆU URUČENA NAGRADA ZA SATIRU

„ŽIKICA JOVANOVIĆ ČIČAK“






Satiričar iz Pančeva Aleksandar Čotrić (1966) ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Žikica Jovanović Čičak“ za savremeni doprinos srpskoj satiri. Priznanje koje dodeljuje Književni klub „Đura Jakšić“ iz Jagodine laureatu je uručeno u prostorijama Kluba na svetski dan šale, 1. aprila, a odluku o dobitniku doneo je žiri u sastavu: Toni S. Stojanović, dr Bratislav Magdić i dr Vlado Spiroski.

O nagrađenom autoru govorili su predsednik žirija Toni S. Stojanović i istoričar mr Dejan Tanić, koji su istakli da je Čotrić “iz vizure iskusnog satiričnog pisca koji se akrobatski i veoma vešto igra rečima, metaforama i sintagmama tumači svet oko sebe, i to iz različitih projekcija, nudeći podstrek, buđenje i otrežnjenje s verom da uvek ima nade za bolje”.

U obrazloženju se navodi i da “Čotrić na poseban, i sebi svojstven način, čitaocu prenosi živu misao, što ga na najbolji način promoviše u jednog od reprezentativnih predstavnika u savremenoj srpskoj satiri”.

Zahvaljujući na priznanju Čotrić je naglasio da mu je ono veoma drago, jer nosi ime svestranog umetnika koji je ostavio značajan trag u kulturi Jagodine i Pomoravlja, te što nagrada dolazi iz sredine koja je iznedrila značajne satirične stvaraoce, poput Radomira Smiljanića, Baje Džakovića, prof. dr Marka Mladenovića, Predraga Trajkovića, Milana Pantića, Slobodana Žikića, Aleksandra Dobrosavljevića, …

Nagrada je ustanovljena 2006. godine u čast Žikice Jovanovića Čička (Smederevo, 1950 – Jagodina, 2005), satiričara, novinara i slikara koji je pisao aforizme i satirične kolumne pod nazivom „Iskosa“ za jagodinski nedeljnik „Novi put“. Na Radio Jagodini je uređivao i vodio humorističko-satiričnu emisiju „Čičak“. S kolegom Slobodanom Žikićem objavio je knjigu aforizama „Čičak“, a autor je i zbirke „Čovek koji je promenio sve(t)“. Zastupljen je u Antologiji pomoravskog satiričnog aforizma „Pisanje uz vetar“, koju je priredio Aleksandar Dobrosavljević, 1995. godine.


K.R.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.