humoristično-satirične priče

ŽELJKO ŽELE JOVANOVIĆ: MAJSTOR I MAGISTAR


 MAJSTOR I MAGISTAR 

 
Osvanulo je, na prvi pogled, sasvim obično nedeljno jutro u domu porodice Snobića. Domaćin ovog doma, magistar Snobić, po običaju je ustao prvi u svojoj porodici i krenuo je u jedno od svojih kupatila kako bi obavio jutarnju toaletu. 
Prizor koji je u svom kupatilu zatekao ovaj gospodin naterao ga je da se razbudi mnogo brže nego što je to inače slučaj. U svom kupatilu zatekao je pravi užas, kako je kasnije tog dana opisivao situaciju svojim uglednim gostima. Naime, u kupatilu se izlila voda i fekalije i to je bilo dovoljno da magistar prvo u sebi a onda i na glas upita Boga šta je skrivio da mu se dešavaju ovako užasne stvari. 
Uskraćen za odgovor, magistar Snobić se brzo dao u potragu za vodoinstalaterom kako bi što pre povratio svoj narušeni nedeljni spokoj. 
S obzirom da je u pitanju nedelja, potraga za majstorom nije išla lako, te je magistar preko političkih veza uspeo da pronađe vodoinstalatera koji će brzo doći. 
Bavljenje politikom uglavnom donosi neku korist, te je tako bilo i ovog puta. 
Vešti i opštepoznatni gradski vodoinstalater Mića, došao je zaista brzo. Iskusnim pogledom je olako dijagnostikovao problem i dao se na rešavanju istog. Pristupio je odgušavanju zapušene horizontalne kanalizacione cevi i kroz pola sata problem je bio rešen na opšte zadovoljstvo magistra i njegove sanjive supruge. 
Magistar je krenuo rukom da potapše majstora, ali je brzo odustao od takve potrebe. Umesto toga pozvao ga je u svoju ličnu biblioteku kako bi ga isplatio. 
Majstor Mića je sa oduševljenjem pristupio biblioteci. Razgolačenim očima gledao je u brojna književna dela, kvalitetnog poveza. Posebno mu je pažnju privukla polica sa sabranim delima Emila Zole. Magistar je sa velikim čuđenjem posmatrao majstorovo oduševljenje. Da bi prekinuo tišinu i kako bi ga se što pre otarasio, gospodin Snobić je rekao da su ta dela na francuskom jeziku. Prizor koji je magistar ovog jutra zatekao u svom kupatilu manje ga je zaprepastio od izjave vodoinstalatera da on sasvim dobro poznaje francuski jezik. 
Stojeći ispred kapije porodične kuće Snobić, majstor Mića je prebrojao novac koji je zaradio. Nije se iznenadio kada je uvideo da nije dobio bakšiš. Ono što ga je iznenadilo je činjenica da se magistar zaprepastio postojanjem jednog načitanog vodoinstalatera. Kako je moguće da ga ne šokira nepismeni kadar u vrhu njegove političke stranke, zapita se vodoinstalater. 
Udaljavajući se sa mesta na kom je imao intervenciju, majstor Mića je na trenutak osetio zadovoljstvo. „Neka je video kako je narodu koji se zbog njega i njemu sličnim svako jutro budi u govnima.“ -sa osmehom na licu pomisli majstor. 


                                                                                                 Željko Žele Jovanović 

Administrator Marina Raičević

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.