Jordan Popov

PREMINUO ISTAKNUTI BUGARSKI SATIRIČAR JORDAN POPOV



Književnik Jordan Popov, zamenik urednika bugarskog satiričnog časopisa «Stršel» («Stršljen»), preminuo je 16. decembra u 74. godini.

Popov je 2013. godine dobio priznanje «Ekselencija satire», koje su mu dodelili Udruženje književnika Srbije i Fond «Radoje Domanović». Bio je učesnik festivala humora i satire «Južnjačka uteha» u Nišu i Aleksincu i «Satira festa» u Beogradu, a na bugarski je prevodio radove srpskih satiričara.

Jordan Popov je rođen 5. aprila 1941. godine u Sofiji, a diplomirao je bugarski jezik i književnost na Univerzitetu u glavnom gradu Bugarske.

Autor je više od 30 romana, novela, kratkih priča, humorističkih feljtona i tekstova za pozorište. Pisao je za «Stršel» od 1968. godine, a glavni urednik ovog sedmičnika bio je u periodu od 1990. do 1996. godine.

Dela Jordana Popova prevedena su na više od 40 jezika, a po njegovom scenariju snimljen je film «Stani, pogledaj oko sebe, oslušni», koji je dobio nagradu «Zlatna Nika» na filmskom festivalu u Solunu.

Bio je počasni predsednik Asocijacije balkanskih satiričara i potpredsednik Udruženja bugarskih pisaca, a godine 2005. dobio je nacionalnu nagradu za humor i satiru "Rajko Aleksiev".

A.Č.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.