Aleksandar Čotrić

ČOTRIĆ NA FESTIVALU U RUSIJI


Satiričar Aleksandar Čotrić učestvovao je od 18. do 20. maja na Osmom festivalu slovenske književnosti "Pevajuća pismena", koji je održan u ruskim gradovima Tveru i Kaljazinu. Srbiju su predstavljali i pesnici Radomir Andrić i Jeremija Lazarević. Na ovom Festivalu učestvovali su književnici, profesori, književni kritičari i predavači iz Rusije, Srbije, Belorusije, Ukrajine, Češke, Slovačke, Poljske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

Čotrić je govorio svoje aforizme na književnim skupovima za građane, pisce iz Tvera i učenike u biblioteci "Maksim Gorki" i za studente Filološkog fakulteta u zdanju Tverskog univerziteta. Srpski satiričar je na ovom, pretežno, festivalu pesnika bio prvi učesnik koji piše aforizme i zato je interesovanje za njegove nastupe bilo povećano. 

Aforizmi koje je čitao izazvali su veoma pozitivne reakcije, zbog čega su Čotriću usledili pozivi za saradnju s ruskim medijima (Nezavisimaja gazeta, Literaturnaja gazeta...), prevodiocima (Alja Šešken, Žana Perkovskaja, Olga Pankina...), izdavačima i profesorima Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

U Katalogu tverskog Festivala objavljeno je 70 Čotrićevih aforizama i kratka biografija.

U pripremi je objavljivanje na ruskom jeziku knjige izabranih aforizama Aleksandra Čotrića, u prevodu Vladimira Šojhera.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.