dogadjaji

SAOPŠTENJE BAKA POVODOM SMRTI RADETA JOVANOVIĆA

UMRO RADE JOVANOVIĆ
JEDAN OD NAJBOLjIH SRPSKIH SATIRIČARA
(Saopštenje za medije)



Beograd, 1. jun - Danas je u Užicu u u 77. godini preminuo Rade Jovanović, jedan od najboljih srpskih satiričara i istaknuti član Beogradskog aforističarskog kruga.

Rade Jovanović je rođen 1939. godine u Srebrenici, ali je najveći deo života proveo u Užicu u kojem je radio kao profesor srpskog jezika i književnosti. Decenijama je istrajavao i dokazivao da se iskra užičkog humora i duha nije ugasila. Zbog toga je prošle, 2015. poneo zvanje «Užičanin godine».

Bio je u samom vrhu srpskih aforističara, ne odustajući od britkog jezika i žigosanja naravi i stvarnosti, posebno oštreći pero za politiku i političare.

Rade Jovanović je prevođen i čitan na engleskom, italijanskom, baskijskom, rumunskom, poljskom, nemačkom, ruskom i drugim stranim jezicima. Objavio je sedam knjiga epigrama, satiričnih aforizama i aforizama o sportu i ženama i muškarcima. Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima humora i satire u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnik je, među ostalim, nagrada - «Radoje Domanović» Udruženja književnika Srbije, «Tipar» na Danima humora i satire u Pljevljima, «Zlatna kaciga» na Festivalu u Kruševcu, «Jovan Hadži-Kostić» «Večernjih novosti», «Dragiša Kašiković» Srpske reči, «Za ukupan doprinos srpskoj satiri» Beogradskog aforističarskog kruga, Zlatne značke KPZ Srbije...

Bio je stalni saradnik Radio Beograda i emisija „Vreme sporta i razonode“, „Jovanovići“, „Veselo veče“, humorističkih emisija Radio Sarajeva, Novog Sada, Zagreba,  "Etne", «Novosti», «Politike», „Ježa“, „Humora“, novosadskog „Osmeha“, NIN-a, „Danasa“, „Prosvetnog pregleda“, „Frankfurtskih vesti“, «Užičke nedelje», užičkih „Vesti“...

Rade Jovanović biće sahranjen u Užicu 2. juna.

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.