aforističari

Вибова награда за сатиру уручена Братиславу Костадинову

Вибова награда за сатиру уручена Братиславу Костадинову

Лауреат је „стражар на стражи људске савести” истакао је председник жирија Александар Чотрић
среда, 08.03.2017. у 15:40
Жарко Ракић в. д. главног и одговорног уредника „Политике” уручује награду Братиславу Костадинову (Фото Драгослав Жарковић)
Братиславу Костадинову, афористичару из Крушевца, уручена је јуче у просторијама нашег листа традиционална „Политикина” награда „Влада Булатовић Виб“ за најбољег младог сатиричара у прошлој години. Уводну реч одржао је Витомир Теофиловић, а награду која се састоји од дипломе, бронзане плакете и новчаног износа предао је лауреату Жарко Ракић, в. д. главног и одговорног уредника „Политике”. Одлуку је донео жири у саставу: Драгутин Минић Карло, преседник Секције сатиричара УКС , Петар Мићковић, уредник у „Политици”, а образложење је прочитао Александар Чотрић, председник жирија, у ком је између осталог истакао:
– Костадинов је колумниста у једној реченици, сликар који ствара слике речима, хирург који оперише оштрим пером, економиста који штеди речи, али не и мете своје критике и
стражар на стражи људске савести, морала и племенитости.
Веома обрадован признањем, Братислав Костадинов, економиста који је у свет афоризама закорачио пре неколико година, на јучерашњој свечаности је истакао :
– Захвалио бих „Политици” и рекао бих да сам о Вибовој награди почео да размишљам тек кад сам сазнао да сам је добио. Тада сам схватио да постоје две Вибове награде: прва, званична, која је припала досадашњим добитницима, од којих су ми многи били узор. А друга је незванична и симболична и припада свима који су читали Виба и његове ванвременске афоризме.
(Фото Драгослав Жарковић)
Занимљиву причу о плакети, која се као и награда додељује од 1995. године, испричао нам је Зефирино Граси, генерални директор „Политике АД”:
– Рад Владе Виба урадила је својевремено моја мајка Љубинка Савић Граси, академска вајарка, а настао је тако што сам после доласка у „Политикин Забавник” 1985. био ангажован као заменик Владе Булатовића Виба и почео да се дружим са њим. Моја мајка је, иако је у то време била непокретна, и даље могла да ради и учествујући у том нашем дружењу дошла је на замисао да уради плакету. Постоји још неколико њених других радова са Вибовим ликом, али ова верзија која се додељује афористичарима је најбоља, рекао је Граси.
Да се афористичари међусобно подржавају сведочио је и долазак Милована Витезовића, књижевника, на ову свечаност, ком је Вибова награда за свеукупан допринос српској сатири (додељује се сваке пете године) уручена 2015. Овом приликом је и Југослав Влаховић, један до наших најпознатијих карикатуриста и илустратора, свој рад посвећен Вибу, поклонио лауреату.
Братислав Костадинов је до сада објављивао у „Илустрованој Политици”, „Новостима”, „Политици”, хумористичким часописима „Јеж” и „Жуч” и крушевачким часописима „Путеви културе” и „Багдала”. Његова књига афоризама „Воштена интелигенција” угледала је светло дана пре две године. Више пута награђиван је за свој рад.
Б. Л.
Извор: Политика

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.