Beogradski aforističarski krug

ОДРЖАНА ДЕСЕТА СКУПШТИНА БАК-а

ОДРЖАНА ДЕСЕТА СКУПШТИНА БАК-а


Јубиларна, десета Годишња скупштина Београдског афористичарског круга, под председавањем Бојана Љубеновића, одржана је 15. марта у Удружењу књижевника Србије у Београду.
Присутни чланови Скупштине усвојили су извештаје председника БАК-а Слободана Симића о раду Управног одбора између две Скупштине и финансијски извештај за претходну годину. Симић је посебно истакао успешно одржавање Сатира феста и Новогодишњег сатирикона, како због квалитетног наступа учесника, тако и због огромног интересовања публике, које никад није било веће.
Учесници Скупштине дали су подршку плану активности за 2018. годину, који укључује одржавање традиционалних манифестација - Фестивала сатиричне приче, Сатира феста и Новогодишњег сатирикона, као и доделу награде „Раде Јовановић“.
Александар Чотрић је известио о међународним активностима и сарадњи Београдског афористичарског круга, указавши да су у 2017. години, захваљујући ангажовању чланова БАК-а, објављене Антологија српске сатире и афоризма у САД и Антологија савременог руског афоризма у Србији.
Председник Комисије за пријем чланова Витомир Теофиловић предложио је, а чланови БАК-а су, уз одређене допуне, прихватили да у редовно чланство Удружења буду примљени: Милко Стојковић, Јован Г. Стојадиновић, Исмет Салихбеговић, Милад Обреновић, Витомир Долински, Љубомир Илић, Душан Ђорђевић и Милан Куриџа. Почасни чланови БАК-а постали су бугарски афористичари Турхан Расијев и Валентин Димитров из Варне. Тако је број редовних чланова повећан на 96, док статус почасних има 13 аутора из Србије, Италије, Словеније, Македоније, Шпаније, Русије и Бугарске.
Драгутин Минић Карло, председник жирија награде „Раде Јовановић“ известио је о добитницима признања и раду трочланог састава у којем су били и Саво Мартиновић и Дејан Милојевић, саопштивши да признање равноправно деле Ратко Дангубић и Екрем Мацић, те да је у најужем избору била и књига „Домино дефект“ Митра Ђерића Лакија.
После Скупштине одржан је веома занимљив и подстицајан Округли сто на тему: „Сатира данас“ на којем су своје виђење ове теме предочили проф. др Ана Стишовић, Гојко Божовић, директор Издавачке куће „Архипелаг“, Зоран Пановић, коментатор листа „Данас“ и ТВ Војводина, Марко Сомборац, карикатуриста листа „Блиц“ и Слободан Симић, председника БАК-а. Говорници су изнели различите ставове о српској сатири данас - њеном значају у друштву, односу према политици, заступљености у медијима, дометима на естетском плану, уметничким вредностима и перспективама у будућем времену.
Потом је председник БАК-а Слободан Симић уручио признање добитнику награде за најбољу књигу афоризама у 2017. години Екрему Мацићу из Коњица (БиХ), за дело „Тетоважа на леду“ (Аматерско позориште Коњиц). Уместо, због породичних разлога одсутног Ратка Дангубића, плакету награде „Раде Јовановић“ преузео је Гојко Божовић, први човек „Архипелага“, издавача збирке „Црвени тепих“.
На крају низа догађаја којима је обележена прва деценија постојања БАК-а одржано је књижевно вече на којем су сатиричари говорили своје афоризме.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.