Dah duha

OBJAVLJENA ANTOLOGIJA "DAH DUHA"

(Veljko Rajković: „DAH DUHA“, antologija aforizama, Podgorica, 2018)
Veljko Rajkovic Duh
Aforističar Veljko Rajković  napravio je reprezentacije aforističara republika bivše SFRJ i izveo ih na teren -  u arenu duha sa svim svojim umijećem, da pred publikom – čitaocima pokažu svoje duhovne driblinge.
U antologiji, među 201 zastupljena aforističara“, piše u Uvodu Veljko Rajković, „najviše ima renomiranih stvaralaca, ali i onih koji u tišini stvaraju svoje misaone bisere, ne trudeći se da ih eksplicitno ponude sudu javnosti. Čast mi je što sam, uz ogroman dodatni rad, uspio da pronađem tridesetak takvih stvaralaca, koji su rame uz rame sa već afirmisanim stvaraocima u ovoj najkraćoj književnoj formi“.
Humorista puca manevarskim, a satiričar bojevim mecima
Žarko Petan
Izdvajanjem ovih moćnih reprezentacija aforističara, Veljko Rajković nam predstavlja jednu moguću vremensku vertikalu driblera duha na prostoru SFRJ. Tu su oni bez kojih aforizam kod nas ne bi bio šire poznat do onih koji koračaju tim stazama. Naporan Rajkovićev rad ukoričen je, pa 445 stranica predstavljaju pravu vrijednost za podsjećanje i proučavanje aforizama. Među aforističarima su, izdvajamo,  zastupljeni: Duško Radović, Vladimir Bulatović Vib, Mitar Mitrović, Brana Crnčević, Milovan Ilić Minimaks, Ilija Marković, Dragutin Karlo Milić, Rade Đergović, Radivoje Bojičić, Vesna Denčić, Aleksandar Čotrić, Nataša Andrić, Vuko Bezarević, Mijo Miranović Grof, Vlajko Ćulafić, Ilija Lakušić, Perica Jokić, Dejan Tofčević, Bojan Rajević, Vladislav Vlahović, Franjo Vukoja, Senad Honić, Zdenka Heršek, Luka Tomić, Zlatko Gavranović, Živko Pavlov, Jane Atanasov, Ljupka Cvetanova, Jože Volarič, Maja David...
Veljko RajkovicU opširnom Pogovoru ove antologije prof. dr Ratko Božović, pored ostaloga, zapisuje: „U javnosti koja je oblikovana lažnim ogledalima, aforističari koji su se našli u Rajkovićevoj Antologiji, prevashodno u satiričnom usmjerenju, djeluju kao kritičko ogledalo, kao kritička javnost. U središtu njihovog vidnog polja našlo se vrijeme koje stagnira ili ide natraške to je „progres“ kao društveni sunovrat. Vidjeli smo da aforističare ponajviše interesuje naličje stvarnosti izokrenute naglavačke. Zato se i trude da dobro vide cjelinu haotičnog realiteta – da proniknu u područja njegovog iracionalizma i da prepoznaju surovu snagu svih izopačenosti, individualnih i kolektivnih. Tu se njihov kritički i satirični duh napaja neprestanim podsticajima, koji su se oživotvoravali u tamnoj strani egzistencije, u društvenim i individualnim poremećajima, u patologiji ekstremnih formi postojanja“.
Svaki aforizam ove antologije je mali duhovni medaljon koji krijepi i razbuktava našu maštu. Kako zapisa aforističar Petar Lazić: „Živim spomenicima cela zemlja je postolje“ – a Milorad Joknić veli: „Koliko si uspravan, toliko si visok“.
Čestitke Veljku Rajkoviću za ovu duhovnu apoteku!
Prof. dr Draško Došljak

Preuzeto sa linka.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.