humor

IVO MIJO ANDRIĆ: LIBAR LJEKOVITIH MISLI


Ivo Mijo Andrić
                                               
LIBAR LJEKOVITIH MISLI
                       
Nenad Ćorilić: MENE STE NAŠLI, Aforizmi, Biblioteka Vukovog zavičaja, Loznica, 2019.

           
            Aforizme Nenada Ćorilića ne možete čitati bez vedrine na licu i osmijeha na usnama. To je prva odlika stvaralaštva ovog izvanrednog aforističara. Sve drugo o njemu može i mora započinjati superlativnim dodatkom - naj.
            Ćorilić je pisac u zrelim srednjim godinama života sa relativno kratkim spisateljskim stažem od desetak godina, računajući od objave prve knjige priča i prve knjige aforizama. No, to je za pisca njegovog književno-estetskog dometa dovoljno dug period da se čitalačkoj i stručnoj javnosti nametne kao autor velikog potencijala i kristalnog talenta na polju humora, satire i aforistike kao njihove vrhonaravne sastavnice.
            U tih desetak godine Nenad je objavio pet sjajnih knjiga aforizama. Prva u tom nizu bila je ona s naslovom Preuzimanje neodgovornosti (2008.), druga Rasprodaja magle (2011.), treća Maraton na kratke staze (2012.), četvrta Utaja poraza (2015.) i posljednja peta Mene ste našli (2019.). Ako se uzme u obzir njihov sadržaj, sve je to aforistički dragulj do dragulja, tako da se već sada može reći da je ušao u krug ponajboljih balkanskih i europskih aforista. S tim će se, vjerujem, složiti svi oni koji su imali prilike pročitati njegove knjige i uživati u nepreglednoj galeriji duhovitih misli, riječi i poruka. Takvu visoku ocjenu dao mu je i jedan od najboljih europskih aforista i antologičara aforizma Aleksandar Čotrić, koji je autor predgovora većine njegovih knjiga.
            Uz posao srednjoškolskog profesora engleskog jezika i druge radne i životne obaveze Nenad Ćorilić strpljivo bilježi svaku vrijednu misao i dorađuje je u aforizam koji plijeni dubokoumnošću, tematskom aktuelnošću, bogatom leksikom, uglađenom ironijom, prepoznatljivim sarkazmom, britkom satiričnošću i humorom koji izaziva smijeh i radosna čuvstva kod svakog  čitača, ma koje struke i zanimanja bio. Takva literarna zadovoljstva mogu proizvesti samo oni stvaraoci koji su ušli u srž posla kojim se bave, i koji su dostigli savršenstvo u svom kreativnom umjetničkom djelovanju. A Nenad Ćorilić je baš takav pisac i stvaralac.
            Mene ste našli, naslov je koji pita i odgovara. Koji zaključava i otključava vrata ljudske savjesti, svijesti i nesvijesti. U njemu se ogleda raskoš ideje iznenađenja i najava pouka i poruka s dalekosežnim učincima. On je podjednako okrenut onima iznad sebe i drugima do sebe. Prvi imaju moć u svojim rukama, a drugi podjednako osjećaju snagu i težinu te moći sa svim pozitivnim i pogubnim posljedicama. Pisac je tu u ulozi nezaštićenog svjedoka koji kod jednih izaziva srdžbu, a drugima vraća osmijeh na lice i radost u napaćene duše. Jedni će mu za veleumni stvaralački napor uputiti pogrde i kletve, a drugi pohvale i čestitke. A kad se zatvore korice knjige, i jedni i drugi okrenut će misli prema novom danu i novim radnim i paradnim obavezama i dužnostima.
            Život je takav i on ima cijenu koja ide malo gore, malo dolje, malo lijevo, malo desno dok se  ne potroši kao i svaka roba na nestabilnom tržištu ponude i tražnje. Znade to Nenad Ćorilić, i zato nastoji ostaviti dubok trag u svemu što radi, trasirajući tako staze  kojima će se kretati oni što ga slijede, ili će ga slijediti. A njih će zasigurno biti, jer svi koji žele postići nešto u životu, moraju ići ka vrhu, gdje je on već pronašao svoje stvaralačko mjesto.
            Naše vrijeme, prostor i događaji koji su se odigrali ili se igraju, bogom su dani za aforističko, humorističko i satirično djelovanje u svim smjerovima. To je vrijeme kad su luđaci i idioti raznih boja, predznaka, vjera i nacija harali Balkanom. Kad su rušili i palili sve što su im djedovi, očevi, a i oni sami stvarali. Kad su otimali ono što je bilo tuđe i zajedničko. Kad su ubijali slabije i nedužne. Kad su zatirali poznanike, prijatelje, pa i najbližu rodbinu. Kad su sreću pretvarali u nesreći, a dobre i poštene ljude tjerali u očaj i iz njihovih kuća i domova. To je vrijeme koje se dugo pamti, a koje nitko pametan ne želi. U tome vremenu ima se što, i o čemu pisati. I o tom se vremenu, ne može ništa lijepo ni misliti, ni pričati, niti pisati. Osim, naravno onih koji su mentalno osakaćenih, koji slave nekakve svoje pobjede, likujući nad porazima dojučerašnjih susjeda, prijatelja i rođaka. E, Bože, da Te ima tako moćnog, i da si ono u što sužnji vjeruju, Ti bi se s takvima prvi obračunao.
            Ali, pošto je sve tako kako je, umnim ljudima ne preostaje ništa drugo nego boriti se miroljubivim sredstvima koja su im preostala za odbranu vlastite časti i ljudskosti. Netko perom i kompjuterom, drugi mišlju i riječju, a treći djelom. Nenad Ćorilić spojio je sve to u jedno i pretočio u knjige koje su moćno oružje u borbi za bolje, sigurnije i naprednije sutra. A protiv onih koji te vrijednosti ruše i tu sutrašnjicu ugrožavaju. Bori se aforizmom jer, kako sam kaže: Aforizam je sredstvo za dezinfekciju društva. I dodaje: Ko ne zna da čita, loše mu se piše. U tome kontekstu: Pristali bi mi na sve, ali nije nam to nikad ponuđeno. Jer… Srbi su megalomani. Oni bi da sačuvaju svoje granice. A zaboravljaju da… Kad u Srbiji prođe izborna noć, padne mrak. No, nije sve baš tako crno kao što izgleda i nisu sve vlasti takve kakve jesu. Potvrdio bi to i pokojni Nušić. Složio bi se s tim i Domanović. A ni Ćorilić nije daleko od toga. On čak javno izjavljuje: O vlastima mislim sve najbolje. Problem se javlja kad počnem da govorim. Što se tiče naroda i tu je aforist jasan kao dan. A i kako ne bi kad… U Srbiji vlada narod. A u narodu vlada nezadovoljstvo. Ljudi moji, je li to moguće? rekao bi sportski rječnikom pokojni Mladen Delić. Da, moguće je! U srpskom fudbalu je sve moguće, pa i da Partizan skine Zvezdu sa čela.
            U zemlji bez reda i sa malo rada događaju se razna čuda i rijetka čudesa. Tako je. recimo… Vlada raspisala tender za kupovinu šminke. A kao glavni razlog za taj dalekosežni potez navedeno je: Uvode se kozmetičke promjene. Naravno i… Patrijarh se u svemu složio predsjednikom. Božija se ne poriče. A i zašto bi, kad je svima jasno: Ako nas on ne odbrani, spaseni smo! Aforist na to ima samo jedno kratko pitanje: I, šta kažete, nije sve izgubljeno?… Pa, ne čekajući odgovor, sam odgovara naslovom knjige: Mene ste našli.
            Između korica s gornjim naslovom nalazi se više stotina ovakvih i sličnih pitanja i odgovora, misli i primisli, teza i antiteza, poteza i proteza, pohvala i pokuda, podvala i odvala, nada i beznađa, ironija i parodija, parabola i hiperbola, alegorija i alergija na sve što nas muči, i… svega što vam je lijepo za svoj i smiješno na tuđi račun. Zato knjigu treba čitati kao molitvenik iz koga se uči, a ne moli, iz koga se liječi da ne boli i iz koga se ide u bolje sutra, a ne u gore juče.
Na dobro vam bila svaka pročitana, upamćena i… primijenjena riječ. Živi i zdravi bili, pa… vidjeli.
           
           

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.