Aforizam godine

JOVANOVIĆ I PAVLIK NAJBOLJI U 2019. GODINI



Danas je završeno višenedeljno glasanje za najbolji aforizam i najbolju karikaturu u 2019. godini objavljenih u "Šipku".
Najviše glasova publike imao je aforizam Željka Želeta Jovanovića i karikatura Vladimira Pavlika iz Slovačke.
Podsećamo da su u konkurenciji bili pobednici meseca,  ukupno po dvanaest aforizama i karikatura.








U borbi za najbolji aforizam, kako je već rečeno, pobedu je izvojevao aforizam Željka Želeta Jovanovića, koji glasi: "Redovno tresemo stolnjak iako nismo ručali. Neka pomisle komšije da jesmo!"
 Oduvek u srpskom narodu postoji kletva "Da komšiji crkne krava.". U Jovanovićevom aforizmu nije krava u pitanju, ali jeste isti taj narod i njegove (loše) osobine. A nije krava, jer to nije više in, seljak, selo, krava i ostale domaće životinje više nisu u modi. Današnja kletva našeg naroda bi se mogla odnositi na to da ako baš ne poželi da mu komšija crkne, onda barem da crkne od zavisti.
Nema veze što porodica danas (ili koliko dana) nije ručala. Važno je da pokaže drugima da jeste. Da se slučajno ne vidi da je siromašna, da nema, da je poštena, da nije umela "da se snađe". To je danas mana. Ipak, mladi Jovanović oštrim okom i oštrim perom zapaža šta stvarno jesu mane našeg naroda, našeg malog, obično, balkanskog čoveka. A samo u ovom jednom aforizmu, u ove dve rečenice Jovanović je zabeležio čak tri mane. Prva jeste običaj naših ljudi da tresu stoljnjak sa terase, da gura probleme pod tepih (u ovom slučaju pod stoljnjak) i treća mana i najveća, koja predstavlja poentu ovog aforizma u svom drugom delu, jeste gordost. Ako ja nisam jeo, neka komšija pomisli da jesam, pa neka se on onda jede od muke. 







Na gornjem grafikonu se može videti kako su čitaoci glasali.
Prvi je Jovanović za koga je glasalo 39, 3 % glasača, druga je Lela Milosavljević sa 28,6% glasova, a treće mesto zauzeo je aforizam Bratislava Kostadinova sa 8,9% glasova.
Glasove su dobili još i aforizmi Zlatka Tomića i Gorana Radosavljevića (po 7,1%), Zorana T. Popovića (5,4%) i Miodraga Stošića (3,6%).




Pobedničku karikaturu nacrtao je Vladimir Pavlik iz Slovačke. Ona je dokaz, da pratioci "Šipka", ali i humora i satire više vole one teme koje su im bliže, one teme koje (in)direktno ismevaju njih i njihove mane. Poznati smo po tome da volimo da se smejemo sebi i svojim slabostima i mukama. Tome je dokaz i ova pobednička karikatura.
Iako je autor ovog dela stranac, muka je i tamo i ovde ista. A ona ovde predstavlja korupciju u zdravstvu. Očito da taj problem nemamo samo mi, u Srbiji, na Balkanu, već i u dalekoj Slovačkoj, u Evropskoj uniji. I mi se (a i oni) toj pošasti suprostavljamo na svoj način. Humorom. Doktor nam traži mito, a mi dajemo ili ako nemamo onda i ne dajemo, ne lečimo se i dalje crkavamo od smeha, ali i ne samo od smeha. Pavlik je koristeći tek nekoliko boja prikazao našu sivu stvarnost. Lekari ne pregledaju čovekovo srce, već njegov džep, jer tu krije najveću vrednost. A doktori, a i Pavlik znaju šta je ono što najviše boli običnog čoveka. To je prazan novčanik. Da je pun, ne bi ni doktor morao da nam proverava finansijsko stanje, jer bi imao dobru platu, a i narod bi bio zdraviji. Ovako, mito i korupcija se ne mogu okarakterisati kao bolest, jer onda ne bismo mogli da odredimo ko je veći pacijent; onaj koji daje ili onaj koji uzima mito.

Pobednička karikatura je osvojila 29,6% glasova, dok je drugo mesto po broju glasova osvojila karikatura Toše Borkovića (22,2%), a treća je karikatura Milenka Kosanovića sa 18,5%.
Glasove publike su osvojile i karikature: Saše Dimitrijevića i Darka Drljevića (po 7,4%), kao i Nikole Dragaša, Gorana Ćeličanina, Mladena Markovića i Dragoša Jovanovića Fere (po 3,7%).

Zahvaljujući vlasti i njihovom spuštanju, možemo reći da su svi autori, za koje je narod glasao, prešli cenzus od 3%.

Uručenje nagrada Jovanoviću i Pavliku, kao i prošlogodišnjim pobednicima za najbolji aforizam i karikaturu održaće se 1. aprila 2020. godine, na rođendan "Šipka".

Takmičenje za aforizam dana, nedelje, meseca i godine je počelo 1. janura. Pridružite nam se i glasajte za najbolje na našoj fejsbuk stranici https://www.facebook.com/sipak.rs/.

Gl. i od. urednik
Igor Braca Damnjanović DIB
Redakcija Šipka

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.