Aleksandar Čotrić

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ: РЕЗУЛТАТ ГЛАСАЊА

РЕЗУЛТАТ ГЛАСАЊА

Glasanje je pravo obaveza ili lična odluka? | Izbori Srbija


Свети Петар је био љут јер је на небу поново настало некакво комешање. До њега су стизале вести да људи чије су душе њему поверене,  добијају позиве за гласање у једној држави доле на земљи. Иако је рекао да то више неће толерисати, био је некако светачки болећив, па је попуштао и дозвољавао покојнима да још једном искористе своје уставно и грађанско право. Није му, додуше, било јасно зашто ти позиву стижу само за бивше држављане неколико земаља са Балкана, док све друге остављају на миру да без узнемиравања проводе своју вечност у рају или паклу.
- Добро, да ли је у реду да ви који живите свој загробни живот одлучујете о животима људи на земљи? – упитао је небески кључар шефа делегације која је дошла да га моли да им дозволи да у наредну недељу гласају на парламентарним и локалним изборима.
- На нас је и даље рачуна. Ми се налазимо у бирачким списковима и позиви нам уредно стижу. Ако се не одазовемо, власти могу нешто да посумњају. Без нас избори могу да пропадну, а то би била велика штета за државу. Избори би онда морали да се понове, а то много кошта. Ми, заправо, помажемо својој деци и унуцима да имају мање трошкова и мање проблема.
- Како ви, који сте прошлост, можете да одлучујете о будућности? – питао је Свети Петар, гладећи своју дугу белу браду.
- Код нас су прошлост и будућност измешани и није лако направити разлику. Сви говоре да ће водити у будућност, а крећу се према прошлости. Људи се будућности плаше, а на прошлост су поносни. А и о будућности највише говоре људи прошлости. Живи често завиде нама покојнима, а без нас покојних, њима нема живота – објашњавао је један старац који је већ десет година и на списку Светог Петра, али и у бирачком списку своје земље.
- А како гласате? – интересовао се чувар небеског престола.
- Увек гласамо за владајуће партије, јер само оне гарантују миран и безбедан живот.
- Какав живот, кад сте ви одавно мртви?! – повикао је први међу свецима.
- Ми смо мртви за себе и за вас, али нисмо мртви за нашу владу и владајућу партију. Они итекако рачунају на нас. Штавише, ми смо њихови најсигурнији гласачи и увек им доносимо победу.
- У реду – попустио је Свети Петар – гласајте и овога пута, немам ништа против. Али, колико ја видим, једини резултат вашег гласања је да се после избора силно повећа број људи који из ваше земље овде долазе.

Александар ЧОТРИЋ

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.