humor

Naš aforist i suradnik objavio prvi roman o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj


Naš aforist i suradnik objavio prvi roman o katoličkome izviđaštvu u Hrvatskoj


Već više od mjesec dana humoristični izviđački antiroman „U traganju za izgubljenim totemom“ ili „Tragač“ našega suradnika Mateja Delaša iz okolice Vinkovaca i Udruge katoličkih izviđača „Jarmina“ putuje cestama Hrvatske, ali i Europe. Matej Delaš stvorio je rukopis antiromana krajem 2016. godine na temelju stvarnih događaja i zapisnika svoje udruge u kojem su glavni likovi srednjoškolci koji vole izviđaštvo i svaki komad zemaljske kugle te ga konačno uredio u travnju 2020., otprilike u vrijeme kada je počeo surađivati s našim časopisom. Tiskano je više od 300 primjeraka i sve će uskoro nestati te se Udruga sprema za novi tisak.
Roman je, kažu, postmoderan i vrlo neobičan te se često dovodi u vezu s antiromanom gdje glavni lik možda nesvjesno jest ili svjesno nije uspio prikupiti sve elemente kako bi događajnost i likovi u priči bili konačni ili beskonačni. Započinje Ecovim postupkom pronalaska tuđega zapisa iz kojega saznaje puno o udruzi koja u svome mjestu i domovini, a zatim i po cijelom svijetu djeluje kao izviđački odred i promotor života u prirodi i tolerancije prilikom posjeta raznim krajevima Hrvatske. Iako je opisana udruga katolička i članovi pripadaju svome duhovnom ozračju, prihvaćaju svakoga u svoje aktivnosti te su svakako pravi izviđački odred, što se može iščitati iz romana. Roman obiluje duhovitim dosjetkama, pretpostavljenim dijalozima koje glavni lik zamišlja, ironijom na račun svetolerantnog društva koje to zapravo i nije, humorom koji se crpi najviše iz studije Henrija Bergsona Smijeh i nekolicine skeč-majstora koji nasmijavaju samom pojavom i znaju prodati glupost pod humor. Ne treba otkriti puno, no glavni će lik nakon pročitanoga zapisnika pred Čitateljicu i Čitatelja, likove posuđene iz Calvinova Putnika, dovesti i žive likove te detaljno prikazati rad te udruge te promovirati svoju udrugu, ljude i zavičaj kako zaslužuju. Roman također obiluje istraživačkim postupcima i filozofskim mislima koje su zapravo vezane uz teoriju književnosti, povijest književnosti i stvaranje novoga djela.
Na kraju, zaključuje se da roman nije za nekog tko, temeljem naslova, očekuje tipičnu izviđačku priču u kojoj bi dječak i djevojčica izgubili totem te se popeli na vrh Velebita kako bi pronašli najprije komadić marame, a zatim staroga izviđača koji bi im pričao bajke o zaboravljenim izviđačkim pričama i totemima. Roman je postmoderan i mora ga se izdržati kako bi se presudilo o tome što u njemu vrijedi i koliko, što nasmijava i koga, te što on točno sve obrađuje. Roman se nabavlja javljanjem Udruzi katoličkih izviđača na društvenoj mreži Facebook ili izravno autoru Mateju Delašu porukom u inbox ili na broj 00385 91 2424 024 i prikupljenim sredstvima organizirat će se malo veća izviđačka akcija za djecu vinkovačkoga kraja.

Redakcija Šipka

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.