humoreska humoreske humor satira priča priče Aleksandar Čotrić

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ: ОПОЗИЦИЈА

                                                              ОПОЗИЦИЈА


Opozicija u senci (@opozicijausenci) | Twitter

 

Лидери свих великих опозиционих странака окупили су се на састанку, отвореном за новинаре и јавност, с циљем да формулишу своје захтеве властима. Претходних дана представници ових партија изјављивали су да коначно желе да се изборе за то да се политички живот у земљи демократизује, да се укине монопол и повлашћени статус владајуће партије, те да се створе фер услови за равноправно медијско представљање и финансирање свих политичких актера.

Састанком је председавао председник највеће странке у опозицији, који је на почетку рекао:

-Ово је историјски скуп. Данас одлучујемо о важним и принципијелним питањима. Желимо да извршимо притисак на председника и владу да отворе јавни медијски сервис за све странке сразмерно њиховом политичком утицају, а да медији у приватном власништву који су интересно и клијентелистички повезани са властима прекину кампању коју безобзирно воде против свих који не мисле као владајућа врхушка.

-Предлажем да у закључке уврстимо захтев да буду ослобођени сви политички затвореници – био је одлучан председник Реформаторске партије.

-Наша партија инсистира да томе да се отворе досијеи политичке полиције и да се службе безбедности очисте од свих који су се огрешили о законе и демократске принципе – саопштио је лидер Странке ренесансе.

-Ми никада нећемо одступити од темељног захтева да хитно поднесу оставке министри који су фалсификовали дипломе, који су умешани у корупционашке скандале, који су сарађивали са ухапшеним и осуђеним криминалцима и који су оштетили буџет својим свесним или нестручним поступцима – надовезао се први човек Партије прогреса.

Вођа Партије слоге затражио је да неизоставни захтев комплетне опозиције буде и престанак притисака власти на присталице опозиције, односно да престану отпуштања с посла, дискриминација код запошљавања оних који нису у владајућој партији и обустављање праксе да се на важне функције у управи, судству и државним предузећима постављају само кадрови који су добили зелено светло кадровске комисије партије на власти.

Слично је дискутовао и челни човек Покрета за нови почетак који је казао да је недопустиво постојање партијске државе која се постепено претвара у државу једног човека.

С озбиром на то да је било много различитих захтева, председавајући је предложио да се састанак затвори за јавност и да се у миру и тишини систематизују и обраде захтеви, те да се у форми поверљивог писма предају председнику и влади.

Предложено, учињено. Следећег дана председник државе је у својој резиденцији прочитао то запечаћено писмо и потом је позвао шефа кабинета.

-Испунићу све захтеве опозицији – рекао је свом првом сараднику.

-Баш све? Зар то неће бити погубно по нас? – био је у чуду шеф кабинета.

-Ни најмање. Напротив. Ево, погледај шта опозиција тражи: петнаест плаћених места у управним одборима, двадесет директорских места у јавним предузећима и тридесетак начелничких позиција у локалној власти. Завршићу им то колико данас. Ако има добре воље, политички дијалог и консензус су и те како могући.

 

Александар Чотрић

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.