Jovan Zafirović

ЈОВАН ЗАФИРОВИЋ: АНКЕТА


 

АНКЕТА



-Извините господине, ми смо са телевизије "Стварност", радимо анкету, да ли вам можемо поставити пар питања у вези најновијих повећања пензија?

-Али, ја нисам пензионер. Мислим, јесам али и нисам више.

-Опростите, молим вас, шта то значи, значи ви, као и многи пензионери радите, ако сам добро разумела, рекла је водитељка и усмерила микрофон ка збуњеном пензионеру-раднику.

Туц-муц, изгледало је као да је пензионеру-раднику било боље да се угризао за језик.

-Слободно кажите, то није кажњиво! Наставила је раздрагана новинарка, чак и држава позива пензионере да се активирају на местима где влада дефицит радника, а влада свуда.... Кроз осмех је процедила чињенично стање, које је више за плакање.

Блед у лицу, промумлао је осврћући се наоколо пензионер:-Овај, да, радим, радим као ноћни чувар! Као обезбеђење.

-А шта обезбеђујете? Упитала је новинарка.

-Основне намирнице за кућу и лекове, експресно је одговорио, а од пензије плаћамо рачуне, рекао је, иако га за пензију и рачуне нико није питао. Одмах се видело да је просечан пензионер који на све начине хоће да укаже на поражавајуће ниске пензије, а ко је гледао телевизију и читао причу у новинама о енормним повећањима, рекао би да пензионер-радник неоправдано кукумавчи.

Новинарка, судећи по фацијалним реакцијама, наслућивала је одговоре на шематски исконструисана питања, међутим, морала је да пита. То јој је посао! Зато га је и зауставила.

-А, реците ми, како сте задовољни повећањем плата, односно, у вашем случају пензија, шта сте могли да купите раније, а шта можете сада?

-Досад нисам могао да купим готово ништа, рекао је пензионер-радник, а сада откако поред пензије примам и плату могу да купим прње.

-Како мислите?!

-Па, мислим стварно... Али, где ћу у овим годинама...

Новинарка је наизглед остала затечена а пензионер-радник је ипак знао где ће, наставио је гегајући се до места где је радио као ноћни чувар, као обезбеђење, да преспава ноћ, како би обезбедио основне намирнице и лекове.


Јован Зафировић



Administrator Marina Raičević

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.