Abdurahman Halilović Ahil

PREDSTAVLJAMO NOVU KNJIGU AFORIZAMA "TKO LAŽE TAJ I KRADE" ABDURAHMANA HALILOVIĆA AHILA






Predgovor 

 Oštro je pero Abdurahmana Halilovića - Ahila. On gađa pravo u sridu, njegov je aforizam poput alke, ljulja se na sredini puta i neprestano visi na konopcu. Svaki aforizam je slika i događaj koji se okreće i kruži oko nas i u nama, baš kao i život. Pisac koplje zabada baš tamo gdje treba u zbilju, u srž života. Njegovo je pero i koplje i snajper. On svojom ironijom, britkim i oštrim „jezikom“ ogoli svu nepravdu svijeta. Skida plašt sa zabranjenih tema o kojima svi u svojoj osami i tišini ponešto „šuškamo“ ali nemamo hrabrosti javno o tome progovoriti, kako bi ukazali na nepravde svijeta. Ahilov aforizam ima moć, on uspijeva dokučiti i približiti daljine, ali i ukazati na slične životne probleme i navike. Gdje se izgubio moral? Pisac će reći; u buntu novčanica i korupcije, preljuba i nemorala. Sve nam to Abdurahman Halilović - Ahil vješto prenosi kroz svoje britke aforizme. Baš takvim pristupom aforizam postaje najsnažnije književno sredstvo iz kojeg možemo iščitati cjelokupno stanje društva i okruženja u kojem živimo. Ironija i satira dobar su predznak za kritičko ismijavanje vlasti i pojedinaca. U zbirci Tko laže taj i krade autor prvenstveno ukazuje, ali ne osuđuje, što je dobar predznak za vrhunski aforizam. Aforizam uz sve navedene karakteristike trebao bi imati i zadatak; nasmijati i razveseliti ljude. 

Valerio Orlić


ODABRANI AFORIZMI:

 To je pravi političar – laže na sva usta. 

 Kako ne bi više pljačkali državnu imovinu – počeli su je otuđivati.

Gledam banane i razmišljam o našoj državi.

Prestao je to tvrditi – smekšali su ga.

Treba se radovati životu – a oni se raduju što im je bogati stric umro.

Prođe mi ljeto trideseto – već drugi put.

Onaj što se napio kao Zemlja – otišao je na nebo.

Ružan je kao lopov, a čuo sam i da krade.

I Crnogorac je zasukao rukave, da pokaže tetovažu.

Više nas ne vode u propast – sad nas guraju.

Znaju oni da je čistoća pola zdravlja – zato nas i ribaju.

U „plan be“ – vjeruju samo ovce.

Pun je kao brod. Kupio je novu jahtu.

Vodimo borbu - da ne dođe do rata.

Najbrži su pekari – oni najprije ispeku zanat.

Putovanje djeda na onaj svijet – skupo nas je koštalo.

Riječ po riječ i mi se porječkamo.

Kad su vidjeli da dolazi policija – demonstranti potrčaše da se mirno raziđu.

Poslao sam nešto para siromašnom prijatelju – ateisti. Da mu se nađe za „ne daj Bože“.

Policija je sigurna da će lopovu to biti veliki hit. Čim propjeva.

Prolaznost života se ne zaustavlja – to samo ide.


Odabrao: DIB


Biografija 

 Abdurahman Halilović – Ahil rođen je 1958. u Koraju, općina Lopare (R.S) Bosna i Hercegovina. Aforizme objavljuje u mnogim tiskanim i elektronskim časopisima u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. Suradnik je emisije ''Oblak u bermudama'' radio Beograd - Studio 202, radio Split i radio Gorski Kotar u Fužinama 2009. U Pljevljima u Crnoj Gori bio je učesnik festivala humora i satire ''Vuko Bazarević''. Suradnik je književnog časopisa "Književno pero" Hrvatskog književnog društva, čiji je član. Zastupljen je u više antologija i zbirki aforizama, s ovih prostora. Dobitnik je prve nagrade za aforizme 2011. god. elektronskog magazina "Maxminus", gdje mu je objavljena i e-knjiga "Groznica aforistika". Dobitnik je druge nagrade za aforizme na raspisanom natječaju "Milovan Ilić Minimaks" 2012. 2013. na ovom je festivalu osvojio prvu nagradu za aforizme. Do sada je objavio tri knjige: ''Umor na mozgu'' 2014., ''Glavom kroz zid'' 2016. i ''Lijepa naša, sve je njihovo'' 2019. koja je proglašena knjigom godine ispred Udruge Hrvatskih aforističara i humorista. 

U kolovozu 2015. u Čajetini (Zapadna Srbija) za najboljeg aforističara dobio je drugu nagradu na temu Jugonostalgija. 2015. na raspisanom natječaju MILOVAN ILIĆ - MINIMAKS dobio je drugu nagradu za aforizme. Više puta nagrađivan u Mrkonjić Gradu. 2015 od udruženja SATIRABOR dobio je nagradu SATIRIČNO PERO za osvojeno treće mjesto. Četiri puta (2014., 2015., 2016. i 2017.) sudjelovao je na festivalu humora i satire u Bijeljini i na Smejadi u Banja Luci. U Banja Luci je 2015. ispred elektronskog časopisa NOSOROG dobio počasnu nagradu za humor i satiru. Krajem 2017. na raspisanom natječaju „Miloš Crnjanski“, u Beču osvojio je treću nagradu za aforizme., a 2021. u Mrkonjić Gradu dobio je priznanje za aforizme.


Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.