Банатски афористичари у хрватској антологији

 

Банатски афористичари у хрватској антологији

У Сплиту је објављена књига афоризама хрватских и српских аутора кратке форме, коју председник Београдског афористичарског круга, др Слободан Симић оцењује као литерарни документ који улива наду и веру да има непоткупљивих, критичних и поштених људи, и да можда, има светла на крају наших тунела

Панчево – Удружење хрватских афористичара и хумориста објавило је књигу афоризама под насловом „Ружичасти црњак”, коју је приредио књижевник из Далмације, Сплићанин Златко Томић.

Читаоци тако имају прилику да се упознају са стваралаштвом шездесет савремених аутора ове кратке форме из Хрватске и Србије и више од хиљаду и пет стотина афоризама неких од најзначајнијих сатиричара, а у овој својеврсној антологији савремене сатире су и бритке реченице аутора из Србије, од којих и троје из Баната. Међу корицама су се нашли радови Флорина Царана из Уздина код Ковачице, Александре Филиповић и Александра Чотрића из Панчева и Зорана Ђуровића из Вршца, који нажалост није дочекао излазак књиге, јер је преминуо крајем априла ове године.

Из опуса Уздинца, Флорина Царана, приређивач је одабрао афоризме – „Наш језик је мали, али дугачак”; „Пазите куда корачате! Људи су на земљи”, „Информације су тајне када се изговарају на сваком ћошку”, док је наш угледни афористичар, Александар Чотрић, заступљен афоризмима – „У почетку беше тама. А по јутру се дан познаје”, „За срећу су потребне мале ствари, а за несрећу – мали људи” и „Треба веровати да један човек може да реши све твоје проблеме. Ти си тај човек!”

„Култура је лековита. Добијамо је на кашичицу”, „О жени највише говоре они који пред њом занеме”, „Сви имамо слободну вољу, само је неслободно користимо”, избор је из опуса Александре Филиповић, а Вршчанин Зоран Ђуровић представља се афоризмима „Дезинфикујмо планету. Од нас самих”, „Више ме брине тишина паметних него бука глупих” и „Каријеристи је повређен витални орган. Лакат.”

Антологија „Ружичасти црњак, прва заједничка књига мајстора афоризма две суседне држава, колекција је радова, како искусних, познатих и признатих српских и хрватских сатиричара, тако и оних који су недавно ступили на књижевну сцену и представљају наде популарне кратке књижевне форме. Ова антологија говори, по оцени председник Београдског афористичарског круга, др Слободана Симића, о свом времену – језиком храбрости.

„То је литерарни документ који улива наду и веру да има непоткупљивих, критичних и поштених људи, и да можда, има светла на крају наших тунела. Борци и саборци из Србије и Хрватске, стицајем околности сакупљени су и презентовани у једној књизи захваљујући мисионарски расположеном Златку Томићу, уједињени су на истом задатку и импресивни тако заједно”, оцењује др Слободан Симић у предговору зборника који је већ представљен, у Загребу и Сплиту, а у септембру ће бити пред читалачком публиком у Београду и Новом Саду.

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.