BAK

POHVALJENA PRIČA NA KONKURSU FESTIVALA SATIRIČNE PRIČE 2024, U ORGANIZACIJI BEOGRADSKOG AFORISTIČARSKOG KRUGA


 

                   SVE TEČE, NIŠTA SE NE MENJA

 

          Posle ostavke dugogodišnjeg predsednika, u stranci su se zametnule danonoćne konsultacije u kojima su se iskristalisala dva imena: Pera Perić, građevinski preduzetnik i prvi potpredsednik stranke, i Žika Žikić, magistar političkih nauka i drugi potpredsednik stranke. Njihov rovovski rat trajao je puna tri meseca i završio se bez odluke, pa se iskristalisalo novo ime: Marko Marković, doktor prava i profesor etike. Na Glavnom odboru bili je prigovora da je on suviše odan svojoj profesiji, ženi i poštenju, te da neće moći uspešno da vodi stranku, ali u nedostatku protivkandidata, svi smo glasali za njega. Zahvalivši na ukazanom poverenju, Predsednik nas je upozorio da će on, kao čovek strogih moralnih i etičkih načla, morati da povuče neke poteze koji se neće svima dopasti i da će se zbog toga, možda, mnogi pokajati što su glasali za njega. Ovo upozorenje svi smo shvatili kao prigodnu šalu, tako da smo se razišli u uverenju da smo obavili dobar posao.

        Međutim, Predsednik se nije šalio i čim je zaseo u fotelju, počeo je  da zavodi red pod sloganom sve teče, sve se menja. Prve nedelje je smenio prvog potpredsednika s obrazloženjem da čovek koji potkrada svoju stranku ne može da bude funkcioner u njoj. Pera Perić je konkretnim podacima pokušao da nas uveri da je ono što je zadržao za sebe sto puta manje od onoga što je doneo stranci, ali nije naišao na razumevanje.

        Druge nedelje Predsednik je smenio i drugog potpredsednika s obrazloženjem da otvoreno vara svoju suprugu, a čovek koji vara suprugu, prevariće i stranku. Žika Žikić mu je osorno odgovorio da je to njegova privatna stvar, ali nije naišao na razumevanje.

        Treće nedelje Predsednik je smenio i Sonju, svoju ličnu sekretaricu, s obrazloženjem da ne može da odobri njeno raskalašno ponašanje u svom kabinetu. Sonja je uvređeno odgovorila da se tako ponašala i prema bivšem predsedniku i da njemu to ne samo što nije smetalo, nego mu je čak godilo, ali nije naišla na razumevanje.

        Odlučni i hrabri potezi našeg Predsednika privukli su veliku pažnju medija, naša stranka je odjednom postala pravi hit u političkoj areni, pa smo na opštinskim izborima osvojili čak deset odborničkih mesta. Oduševljen ovim uspehom, Predsednik je zakazao grandioznu proslavu na koju je pozvao najviše republičke i gradske funkcionere. Sve je bilo spremno za vatromet, stigli su i trubači iz Guče – za svakog odbornika po jedan! – ali u pet do dvanaest ispostavilo se da je stranačka kasa prazna i da vatromet, trubače i koktel nema ko da plati. Na sreću, Predsednik je sačuvao prisustvo duha, pa se u minut do dvanaest setio Pere Perića. Ekspresno ga je vratio na mesto prvog potpredsednika, a ovaj mu se odužio tako što je našao sponzore za proslavu o kojoj se posle danima pričalo i pisalo.

        Danas se navršava godina otkako je Predsednik preuzeo stranku, pa smo se tim povodom okupili u popularnom topčiderskom lokalu. Tu se sad sprema veliko slavlje, pošto su Predsednik i njegova sekretarica odlučili da ozvaniče svoju vezu i svečano uplove u bračne vode.

 

Zoran Božović

(1940)

Beograd

 

Administrator Marina Raičević

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.