Aleksandar Čotrić

ОБЈАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА БУГАРСКОГ АФОРИЗМА

ОБЈАВЉЕНА АНТОЛОГИЈА БУГАРСКОГ АФОРИЗМА
(Саопштење за медије)


Београд, 9. април - Под насловом „Трн и ружа“ Завод за уџбенике из Београда објавио је антологију бугарског афоризма коју је превео и приредио сатиричар Александар Чотрић. Реч је о првом делу такве врсте на српском језику у којем се налази више од две и по хиљаде афоризама. На 350 страна антологија представља стваралаштво 122 бугарских афористичара, мислилаца и филозофа који су писали од 19. века до данас. Антологија је резултат вишегодишњег рада приређивача који је максимама и биографским подацима представио истакнуте ауторе који пишу на бугарском језику, а живе или су живели у Бугарској, Аустрији, Италији, Шведској, Русији и другим земљама. 

Рецензент Антологије Витомир Теофиловић констатује да је Антологија „Трн и ружа“ „право благо – ризница бисера духа бугарских мајстора најкраће књижевне форме, њихових сликовитих и духовитих опаски и парадоксалних запажања, од сатиричних жаока и стрела до особених социо-психолошких и метатеоријских увида“. „Хоризонт бугарских афористичаре пружа се од завичајних видика и специфичних националних тема до планетарног хоризонта. То су афоризми и бугарски и светски – бугарски темама и проблемима призвани у највише сфере духа узнети“, указује Теофиловић.

Ганчо Савов, универзитетски професор и преводилац из Софије констатује да је приређивач Чотрић „створио толико богат избор афоризама, какав у Бугарској још увек не постоји“.

Антологија бугарског афоризма обухвата мисли најзначајнијих аутора овог жанра,  међу којима су Валентин Димитров, Турхан Расијев, Веселин Зидаров, Светослав Пејчев, Панчо Недев, Георги Спасов, Стојан Стојанов, као и нобеловац Елијас Канети, који је рођен у бугарском граду Русе.

Александар Чотрић, који је и аутор предговора, у којем је дат историјат сатире источног суседа, истиче да је „бугарски афоризам мост између српског и руског“, те да су сличности са српским „језгровитост, храбар критички став, друштвена ангажованост, духовитост и циничност“, док га руском афоризму приближавају „рефлексивност, бављење крупним, општим темама и наглашени морализам“. 

У Антологији „Трн и ружа“ налазе се и поговори Драгутина Минића Карла, председника Секције сатиричара УКС и Слободана Симића, председника Београдског афористичарског круга. Стручни консултант приликом рада на антологији био је афористичар Јово Николић из Републике Српске, аутор илустрације на корицама је Никола Драгаш, док се у књизи налази двадесетак цртежа познате бугарске карикатуристкиње Маргарите Јанчеве.

Антологија ће ускоро бити представљена пред публиком у Србији и Бугарској. 


Област са прилозима

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.