dogadjaji

САВО МАРТИНОВИЋ ПОБЕДНИК ФЕСТИВАЛA ХУМОРА И САТИРЕ "КРИВА ДРИНА"

САВО МАРТИНОВИЋ ПОБЕДНИК 

ФЕСТИВАЛA ХУМОРА И САТИРЕ "КРИВА ДРИНА"





ЗВОРНИК, 21. јул - Трећи међународни фестивал хумора и сатире "Крива Дрина", на којем су наступили сатиричари из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске, одржан је од 18. до 21. јула  у Зворнику, у Републици Српској. 

У оквиру фестивала 18. јула изведена је монодрама "Библиотекарка", по тексту Мирка С. Марковића из Београда. Улогу библиотекарке тумачила је Александра Сашка Манасијевић која је истакла да ова представа има елементе комедије и трагедије.

На вечери афоризама 19. јула на платоу летње позорнице зворничкој публици представили су се Грујо Леро из Бијељине, Бојан Љубеновић, Александар Чотрић и Саво Мартиновић из Београда, Драгана Пашић из Бањалуке, Владислав Влаховић из Подгорице, Алија Хоџић из Зенице, Екрем Мацић из Коњица, Јово Николић из Угљевика, Небојша Боровина из Власенице, Ненад Ћорилић из Лознице и домаћин Станислав Томић из Зворника. Највише смеха изазвали су афоризми Саве Мартиновића (84), који је освојио највећи број гласова публике и понео награду "Златна вијуга" и звање победника Фестивала.

Треће вечери фестивала наступили су стенд ап комичари, а завршно вече посвећено је изложби стрипа и карикатуре названој "С хумором по свету". 

Селектор фестивала Станислав Томић рекао је да афористичари на сажет и језгровит начин изражавају своје критичко мишљење о појавама у друштву.

"Они се на свој начин односе према неким стварима или девијантним појавама у друштву. Знају да избалансираним језичким обликом критикују друштвене прилике, као и наше сопствене глупости, тако да је широк спектар тема које афористичари и сатиричари на посебан, за ухо прихватљив начин, преносе на публику", рекао је Томић.

Директорка зворничке Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је да је ова установа већ трећу годину за редом носилац организације Фестовала хумора и сатире "Крива Дрина".

"Циљ је промовисати сатиру као посебан облик књижевног изражавања, али и дати прилику домаћим и сатиричарима из региона да оно што пишу представе публици и тиме је нагнају на критичко размишљање", рекла је Стјепановићева.

Она је истакла да је "Крива Дрина" манифестација која је већ уписана на културну мапу садржаја града Зворника и Републике Српске.

"Посебно је важно да Фестивал окупља људе из региона, односно да је међународног карактера, јер окупља већину представника земаља бивше Југославије", рекла је Стјепановићева.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.