humor

IVO MIJO ANDRIĆ: AFORIZMOM DO VEDRINE


Ivo Mijo Andrić

                             AFORIZMOM DO VEDRINE

                        Nedo Zuban: KAMEN MUDROSTI, Genesis, Zagreb


            U svijetu umjetnosti Nedo Zuban je poznat kao vrstan tekstopisac. U njegovoj literarnoj radionici nastalo je više stotina tekstova narodne i zabavne muzike koje su uglazbili poznati kompozitori a snimili i ispjevali mnogi popularni pjevači. Za tu vrstu stvaralaštva Zuban je osvojio brojne nagrade na muzičkim festivalima i jedan je od najtrofejnijih tekstopisaca u Hrvatskoj i šire.
            Među ljubiteljima humora i satire Nedo je poznat i kao uspješan pisac aforizama, epigrama i skečeva kojima uveseljava narod na svoj splitsko-purgerski način. Taj rođeni Dalmatinac odavno se skrasio u Zagrebu gdje desetljećima, uz redovan posao, zapisuje vedre stihove i humorne misli kojima unosi radost u naše domove, razbijajući vedrinom monotoniju i prozaiku  života koja nas prati od rata na ovamo. I dok su njegovi stihovi zabilježeni na nosačima zvuka, aforizmi su mu objavljeni u samostalnim i zajedničkim knjigama, radijskim emisijama te na stranicama listova i časopisa. Jednoj od tih knjiga pod naslovom Kamen mudrosti posvećen je i ovaj prikaz koji je napisan sa većim zakašnjenjem u sklopu projekta predstavljanja djela hrvatskih aforista i humorista.
            Nedo Zuban je spisatelj širokog stvaralačkog opusa. Uz naprijed spomenute literarne vrste, on piše poeziju i prozu za djecu i odrasle, kazališna libreta, scenarije i konferanse za kulturno-umjetničke priredbe. U tom se poslu izvještio do te mjere da se može svrstati među spisateljske univerzalce velikog kalibra. U usporedbi s tim, naprijed spomenuti Kamen mudrosti samo je mali libarski isječak iz obimne bilježnice u koju je pohranjeno više od 5000 aforizama, epigrama i drugih mudrih misli.
            Uzevši kamen kao sredstvo za eksplikaciju vlastite mudrosti, Zuban uz moto: Čovjek najviše pamti ono što bi htio da mu drugi najprije zaborave, otvara leksičku kutiju u koju je posložio više od 600 misaonih bisera o ljudima i njihovim ćudima, o vremenu i nevremenu, tranziciji i tranzistorizaciji, politici i politikantstvu, gospodi i gospodarstvu, umijeću i umjetnosti, poštenju i nepoštenjačinama, građanstvu i seljačinama u smislu kako im to najbolje stoji i pristaje. U jednom od njih zato kaže: Dobro i stojimo koliki sjede i leže. Dodao bi još; i koliko neki naplaćuju tu svoju sjedarinu i ležarinu na račun „dobrostojećeg“ naroda. Vezano uz te neke među nama nastao je i aforizam: Nekima bi i pucanj u glavu bio pucanj u prazno! Za druge koji se mogu prepoznati u aforizmu: Prorijedili smo se čim je zagustilo, Nedo Zuban kaže: Tjerali bi oni mak na konac, ali se boje da se ne odmota klupko. S njima je najteže izaći na kraj jer su naoružani do zuba, pa aforist rezignirano izjavljuje: Nikako da razoružamo one koji su se raspištoljili. Za jednog od njih ili od drugih – svejedno priznaje: Da je držao jezik za zubima, danas ne bi nosio protezu.
            Osim aforističkih misli i primisli satiričnog sadržaja, autor zapisuje gnome i sentencije na aktualne teme, kao i mudroslovne izreke iskovane po vlastitoj mjeri i potrebi. Tako između korica knjige nalazimo i ove dubokoumne zapise: Dok se ne ispuni, svako je obećanje prazno; Znajući da je pravda spora, obogatili su se na brzinu; Narod se ne zavodi golom istinom; Svaka čistka je prljav posao; Kod nas i bosi udu ukorak s vremenom; Karijera se gradi i zidom šutnje; S porastom očeva domovine, raste broj ratne siročadi; Tko ne sluša, prisluškuju ga; Otkad uzima ispod žita, ne čeka u redu za crni kruh; Imaju razvijen osjećaj odgovornosti, rade što im odgovara; Puno su napravili da ništa ne rade; Ako si u samici, u lošem si društvu.
            Aforistika Nede Zubana na jednostavan način i s malo riječi razmatra krupne društvene pojave i probleme, razotkriva one koji ih proizvode i nameću društvu, te pruža mogućnost svakome da vidi ono što mu je promaknulo na prvi pogled, ili je zaobišlo uspavane misli. Pisac nema pravo na šutnju, zatvaranje očiju, niti preskakanje prepona koje postavlja prepredena politika, loša ekonomija i primitivna kultura dijela naroda ili sredine u kojoj živi i djeluje. On mora biti budan u svako doba dana i noći, spretan da uobliči sve što koči društveni napredak i spreman da razobliči one koji nas vode u slijepu ulicu. Tu spisateljsku zadaću Zuban je naučio  u obitelji i osnovnoj školi, a produbio daljim obrazovanjem i radom na područjima koja pružaju mogućnost za angažirano, svestrano i učinkovito individualno i društveno djelovanje. Njegov kamen mudrosti, u prenesenom značenju, nalazi se u glavi, a ne u obući gdje žulja ili u džepu  odakle se može lako baciti ili lansirati iz dječje praćke.
            Jezik i stil kojim se Zuban služi pri oblikovanju aforističke misli prilagođen je proznim čitačima opće prakse, ali i onima koji tek povremeno čitaju tjedna ili mjesečna glasila. Njima bi pripovjedne ili romansirane knjige bile zamorne i oduzimale bi im dragocjeno vrijeme za obavljanje važnijih egzistencijalnih poslova. Aforizam, sam po sebi, nije velik umni teret. On je, prije svega, test inteligencije čitača i njihove duhovne sposobnosti da razumiju smisao piščeve poruke. Nedo Zuban je svoju aforističku misiju shvatio kao zabavnu literarnu igru u kojoj gotovo ravnopravno sudjeluju pisac i čitatelj. Prvi kao tvorac, a drugi kao interpretator njegove misaone tvorbe pretočene u kratku, jasnu i duhovitu leksičku formu u književnosti poznatu pod imenom aforizam.
            Zbirka Kamen mudrosti nudi svakome onoliko koliko se sam u njoj pronađe. Nudi zadovoljstvo čitanja, mogućnost duhovnog samopropitivanja i zdravu gimnastiku lica osvježenog smijehom koga je, nažalost, sve manje na našem javnom, ali i u intimnom obiteljskom prostoru. Takva nam literatura nedostaje i  društvo bi se trebalo pobrinuti da podupre njezino stvaranje i javno publiciranje. Sredstva se za to mogu pronaći, a ljude spremne i osposobljene za takvu vrstu pisanja već imamo. Zašto onda ne iskoristiti priliku za vraćanje vedrine i osmijeha na zabrinuta ljudska lica i smijeha na naše poluprazne ulice?

Administrator ШИПАК

0 коментара:

Шипак, Београд.Сва права су задржана!Дизајн блога Игор Браца Дамњановић. Омогућава Blogger.